Afsked med en pioner!

”Det her er sgu en mærkelig dag,” bemærkede en af talerne med grøde i stemmen. Onsdag d. 6/11 tog vi afsked med souschef Mette Lunhart, den sidste tilbageværende af de oprindeligt fire kvinder, der grundlagde Fountain House i København i 1986. Og det var en mærkelig dag: Sørgelig, men munter. Hjerteskærende, men reflekteret. Hele 13 talere stod klar og eftermiddagens konferencier, Alexander fra Klub Fontana, præsenterede dem kort og formanede fint den næste i rækken om at holde sig klar. Køkkenet havde lavet kanapeer i Mettes ånd: Fisk og vegetarisk. Og i øvrigt skænket vin og vand til de mange tørstige gæster, der alle havde slæbt sig en pukkel til af gaver, som efterhånden dækkede hele det dertil indrettede bord.

”Hvis Mette var et dyr, hvilket dyr ville hun så være?” spurgte en taler retorisk, for svaret var selvfølgelig: Et æsel. Ikke kun på grund af dette væsens velkendte stædighed, men lige så meget for dets formidable evne til at ”trække hele læsset!” I den forbindelse nævnte en anden taler, at vi nu mistede en ”kulturbærer,” for ikke alene har Mette været med til at grundlægge Fountain House, hun har også, i 27 år, holdt vagt ved den særlige model og alle de værdier, vi baserer vores hverdag på. Den position holdt hun da også skarpt i hævd i sin afsluttende tale, som netop handlede om de grundlæggende principper: Medindflydelse, ligeværd, arbejdsfællesskab, frivillighed, fokus på ressourcer. Læs i øvrigt gerne de internationale retningslinjer for Fountain House. De er gode at blive klog og god af, ville Mette sikkert sige: http://www.fountain-house.dk/index.php/om-fountain-house/standarder

En tredje taler var inde på, efter at have ”begavet” Mette med et par gode, varme arbejdshandsker til pensionist-tilværelsens store have-ramasjang, at hun jo havde reddet mange mennesker med: ”dine bare hænder.” En fjerde tale var bygget op som en gennemgang af en journal fra kommunen, og forudsatte at man forestillede sig Mette i en slags jobcenter-forløb. I journalen indgik der blandt andet resultaterne af diverse fysiske undersøgelser, og konklusionen var klar: ”Du har det største hjerte … af alle mennesker!”

Af huset, overrakt af medlemmet Troels, fik Mette en jazzrejse til Stockholm. Nu skal det store hjerte jo til at banke for andet end Fountain House, hvor vi dog håber, hun vil kigge forbi i ny og næ og minde os om vores historie. For som hun selv sagde: ”mennesker kommer og går, men det gør Fountain House-konceptet ikke.” Det er rigtigt, kære Mette, men nogen er altså meget svære at undvære!

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Af Nikolaj & Marius

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s