Skridt for skridt

Af Nikolaj

Aleksander er 25 år og har taget den vigtigste beslutning i sit liv. Han har kvittet sit misbrug af hash og arbejder sig skridt for skridt frem mod en god dagligdag og det liv han drømmer om.

Aleksander kommer dagligt i Ungehuset Fontana, som er en del af Fountain House på Østerbro. For snart tre år siden var hashen en stor del af Aleksanders hverdag, men han følte sig depressiv og paranoid. Det stod på i to år, hvor han ikke var klar over at han var syg. Til sidst var han nødt til at stoppe på sit HF kursus, hans forældre ville have, at han opsøgte en psykolog, og det blev det første skridt på en lang sej vej, skridt for skridt at vende hashen ryggen og bygge det liv op som han ønsker sig. Aleksander kom for tre år siden med i OPUS, han fik en diagnose og har holdt fast med ugentlige møder, kurser, og terapeutiske forløb.

aleks1

For to et halvt år siden startede han i Fontana, men med hans egne ord var han ikke klar. Det var for overvældende, der var mange nye mennesker og efter et par dage var han nødt til at stoppe igen. Men huset gjorde indtryk, for i foråret 2013 siden følte han sig klar til at prøve noget nyt, han var klar til at få opbygget nogle rutiner, få en dagligdag, og møde nye mennesker. Syv måneder senere og mange små skridt bag sig, har Aleksander allerede nået mange af sine mål. Han er i Fountain House op til seks timer dagligt, har mødt nye mennesker han holder af at være sammen med, og han er blevet et kendt og vellidt ansigt i hele huset. Aleksander færdes trygt og hjemmevant i hele huset, onsdagen bruger han i køkkenet, og han deltager i de fleste af Fontanas kurser. At det ikke kun er små skridt Aleksander har taget beviser hans deltagelse i psykiatri topmødet, hvor han holdt et oplæg for en stor forsamling. Et andet meget stort skridt var da Aleksander påtog sig ansvaret som konferencier véd tidligere medarbejder Mette Lunharts afskedsreception.

For en tid siden gik det galt, Aleksander røg hash igen efter helt at være stoppet, hashen medførte at han følte sig paranoid og depressiv igen. Det var dråben der fik Aleksander til at sige stop, aldrig mere den vej, aldrig mere hash.

Aleksander er en rolig og afklaret ung mand, det kan være svært at forestille sig at han har kæmpet sig vej fra et misbrug der medførte psykoser, til at være en afbalanceret ung mand med masser af både konkrete planer og klare mål og drømme. Aleksander kender sig selv godt, han ved det er skridt for skridt og hårdt arbejde. I øjeblikket søger han arbejde, som supplement til sin hverdag i Fontana, han har planer om at starte på HF til sommer, men ved at en otte timers skoledag vil være for krævende på det tidspunkt. Han håber derfor at kunne starte på Askovgårdens HF kursus som er individuelt tilrettelagt, og vil give ham en fire timers skole dag. Han er klar over, at det er første skridt, herefter vil han kunne klare en længere skole dag. Aleksander hverken rømmer sig eller tænker længe, men fortæller roligt at han drømmer om en uddannelse, et godt arbejde, en sød kæreste, et godt helbred og at hans familie må leve længe.  Aleksander er 25 og er allerede nået langt. Med viljestyrke, modet til at tage imod støtte og ændre på sit liv, med tålmodighed og bevidstheden om at det er skridt for skridt, er han hver dag en både inspirerende og berigende kollega.

aleks2

2 Comments

  1. Tak for denne livgivende fortælling. Livet går ikke altid som vi planlægger det, men håbet skal være vore tro følgesvend uanset hvor vi rejser hen.
    2 ting der imponerer mig ved denne historie er Alexanders åbenhed og Nikolajs evne til at lytte og fortælle. Tak til jer begge 2.

    Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s