Frivillighed: Det handler om drømme

Fountain House slog d. 3. september dørene op for landets første frivillighedskontor for psykisk sårbare. Frivillighedskontoret starter op på baggrund af tre workshops i foråret, hvor medlemmer af Fountain House  har sat ord på de barrierer, psykisk sårbare kan møde i forhold til at kaste sig ud i frivilligt arbejde – og ikke mindst alle de drømme, der kan få liv igennem frivillighed.

Frivillighedskontoret er led i et øget fokus på frivilligt arbejde i Fountain House.  ”Det har altid været en del af Fountain-House-konceptet, at psykisk sårbare kommer her og arbejder på frivillig basis, men nu vil vi åbne verden lidt mere op. For mange medlemmer af Fountain House kan det at tage et frivilligt arbejde udenfor huset være det næste skridt i forhold til at komme sig – og måske også nærme sig arbejdsmarkedet,” fortæller leder af Kernehuset, Ole Grau-Christensen. Frivillighedskontoret er dog ikke kun for medlemmer af Fountain House, men et åbent tilbud til alle psykisk sårbare, der kunne tænke sig at afprøve frivilligt arbejde.

Psykisk sårbare – en stabil ressource!

Opstarten af Frivillighedskontoret falder lige ned i en tid, hvor debatten kører omkring, at udsatte borgere i højere grad skal tænkes som ressourcer i frivillige indsatser frem for kun som brugere af dem.  Fountain House har altid haft fokus på, at folk med psykiske lidelser har masser af ressourcer, og derfor ligger tanken om psykisk sårbare som en frivillig arbejdsressource lige for.

Lea Schønberg, der som stifter af Foreningen for Frivilligt Arbejde og Medborgerskab har startet projektet op, hjælper med at implementere det i Fountain House. Lea fortæller om de mange muligheder, der ligger i frivillighed – ikke mindst for psykisk sårbare: ”Psykisk sårbare, der engagerer sig i frivilligt arbejde, er faktisk tit mere stabile frivillige end andre, og de oplever en større glæde ved deres frivillige indsats.” Hun fremhæver, hvordan frivilligt arbejde rummer en fleksibilitet, som kan være en stor fordel, når man også har en psykisk sårbarhed at kæmpe med. ”Det giver mulighed for at prøve sig selv af og mærke godt efter – på ens egne præmisser. Og netop dét kan være en god idé, hvis man er tvivl om, hvor meget man kan arbejde, eller hvad man har lyst til at arbejde med”, siger Lea.

Støtte til at tage skridtet

På forårets workshops blev det klart, at der er mange ting, der kan bremse én i at gå ud og tage et frivilligt job. Må jeg arbejde frivilligt, når jeg er på kontanthjælp? Er jeg stabil nok? Hvor henvender jeg mig, når jeg gerne vil være frivillig?

På frivillighedskontoret kan du få hjælp til alle disse spørgsmål i et fællesskab, hvor man kan trække på hinandens erfaringer. ”For nogen er det at springe ud i et frivilligt arbejde et stort skridt, fordi de er i tvivl om, om de kan magte det, eller det overhovedet er det rigtige for dem. På Frivillighedskontoret bliver det muligt at komme ud i en frivillig praktik, hvor man kan afprøve det, uden at binde sig. Vi har kontakt til en række organisationer allerede, der gerne vil tilbyde frivillige praktikker. Og har man fx brug for, at der er en, der tager med, så kan vi også klare det”, fortæller Lea. Hun fortsætter: ”Det er vigtig at huske, at man ikke nødvendigvis skal passes ind i de traditionelle frivillige jobs, som vi alle kender. Man behøver ikke at være telefonrådgiver eller indsamler – har du lyst til at kridte fodboldbaner op eller registrere bøger på et bibliotek, forsøger vi sammen at få sparket nogle døre ind, så det bliver muligt. Det er jeres drømme, det handler om.”

Frivillighedskontoret har fra d. 12. september åbent hver fredag kl. 10-12.

Kontakt Tine Ovesen på tlf. 3916 0910 for flere oplysninger.

 

 

Af redaktionen

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s