Støtteforeningen på ny kurs

Tidligere på året fik Støtteforeningen for Fountain House i København ny formand, Jens Erik Lund, som tidligere har været formand for Fountain Houses bestyrelse. Og med ny mand i førerstolen lægger foreningen an til en større selvransagelse og åben diskussion af dens formål og kurs på tværs af foreningen selv, Fountain Houses medlemmer og medarbejdere.

Støtteforeningen for Fountain House i København blev stiftet i 1987 og har et medlemstal på omkring 160. Foreningen har til formål at fremme videreførelsen, kendskabet og forståelsen af Fountain House i København samt at støtte medlemsaktiviteter, der ellers ikke ville have været råd til.
Hidtil har foreningen haft størst fokus på at finansiere aktiviteter, udflugter og musikinstrumenter til Fountain Houses medlemmer, men ved foreningens første workshop i august rejste Jens Erik Lund spørgsmålstegn ved dens funktion. Skal foreningen fortsætte med udelukkende at dele penge ud til aktiviteter, eller er det muligt at opruste andre ressourcer, der kunne blive til gavn for husets medlemmer?

Frivillige kræfter i medlemsgruppen
Siden maj har bestyrelsen i Støtteforeningen drøftet, om det er muligt at mobilisere et frivillighedskorps blandt de 160 medlemmer, som kunne løfte opgaver for Fountain Houses målgruppe. Med andre ord: vil Støtteforeningens medlemmer afgive fritid og stille op til forskellige aktiviteter og i så fald, på hvilken måde kan dette frivillighedskorps hjælpe Fountain Houses medlemmer?

Bestyrelsen satte sig for at undersøge sin medlemsgruppe for at lære mere om de mennesker, der hvert år bidrager med et medlemskontingent.
Medlemsgruppen kan deles op i tre hovedgrupper: pårørende til psykisk sårbare mennesker, medlemmer af Fountain House samt en blandet gruppe mennesker, som synes, det er godt at støtte formålet.
Desværre viste det sig at blive svært at finde frivillige kræfter blandt medlemsgruppen, da man sendte et spørgeskema ud.
Medlemmerne af Fountain House, som også er medlemmer af Støtteforeningen, skal ikke lave frivilligt arbejde for sig selv, for de falder på begge sider af plankeværket. De pårørende har muligvis for travlt med bare at være pårørende og har ikke overskud til frivilligt arbejde, og så er der den blandede gruppe – en forsker fra RUC svarede, at han meget gerne ville støtte foreningen, men ikke havde tid og overskud til frivilligt arbejde i deres regi.
Spørgeskema-undersøgelsen viste, at der generelt er interesse i, at der bliver udviklet frivilligt arbejde i Støtteforeningen, men samtidig er der ikke mange ressourcer til det.

Workshop, nye ideer og kræfter udefra
Ved Støtteforeningens medlemsmøde i august deltog medlemmer og medarbejdere fra både foreningen og Fountain House. Fokus var rettet mod at afklare, hvor vidt Fountain House havde interesse i social og faglig støtte fra Støtteforeningen. Det havde huset bestemt, og ideerne var mange. Fx blev det foreslået at Støtteforeningen kunne trække på kræfter udefra. Der var et generelt ønske blandt de fremmødte om, at Støtteforeningen skulle arbejde på at opbygge et støtteforeningskorps af frivillige, faglige kompetencer til at afhjælpe Fountain Houses medlemmers forskellige udfordringer.
Det kunne for eksempel være Fountain Houses løbegruppe, som har brug for en idrætslærer til at styre gruppen hver søndag.
Andre forslag fra de fremmødte lød på frivillig assistance fra revisor, jurist og socialrådgiver til løbende at afhjælpe medlemmernes økonomiske og juridiske spørgsmål. Psykisk sårbare borgere er ofte udsatte og har enten ikke råd eller ressourcer til at søge økonomisk rådgivning eller gældssanering.

Også Fountain Houses større arrangementer, så som Åbent Hus, og ønsket om et afholde loppemarkeder og vejfester kom på tale. Disse arrangementer er ofte for store og tidskrævende for husets medlemmer og medarbejdergruppe at løfte selv, og her kunne Støtteforeningen blive en ressourcefuld medspiller at trække på.

Det er alment kendt, at nogle medlemmer i Fountain House finder især weekenderne lange og ensomme, når huset er lukket. Også her blev det foreslået, at Støtteforeningen kunne byde ind med med frivillige, der kunne organisere kreative værksteder og film- og bogklubber uden for Fountain Houses åbningstider.

Ideen om Støtteforeningen som iværksætter af et frivillighedskorps i samarbejde med Fountain House virker både kærkommen og mulig.
Støtteforeningens workshops fortsætter i løbet af efteråret og her rejses det næste spørgsmål om, hvordan man kan udforme en styringsmodel i Støtteforeningen på tværs af samarbejdet med Fountain House, således at foreningens tiltag bliver til gavn for alle og ikke kun få.
Målet er, at Støtteforeningens fremtidige aktiviteter skal falde naturligt ind i Fountain House og understøtte noget af det, som allerede foregår til dagligt i huset. Det er vigtigt at sørge for, at aktiviteterne ikke forstyrrer eller modarbejder husets vante gang.

Støtteforeningens første workshop bliver d. 30. oktober fra kl 13-17. Fountain Houses medlemmer inviteres til at gå i dybden med nogle af disse forslag som kom frem på det indledende møde.

Jensa erikJens Erik Lund, formand for Støtteforeningen for Fountain House i København

Af Betablokkenredaktionen

1 Comment

  1. Vi glæder os til at udvikle aktiviteterne sammen med støtteforeningen. I Fountain House er vi meget åbne for at udvide husets tilbud til medlemmerne og vi håber på at medlemmerne også vil opleve at vi får flere muligheder for at gå nye veje og suplere til den indsats vi allerede udfører idag.

    Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s