Robin anmelder neuro-videnskabelig psykologibog

Hvem er du?
De fleste af os har jo nok et rimeligt fasttømret billede af, hvem vi selv er, og ville hurtigt begynde at remse en hel masse karakteristika op, hvis vi fik det spørgsmål, endskønt vi ikke for alvor sværger til essentialisme med hensyn til det identitetsmæssige. Og det er præcis det professor i psykologi ved University of Bristol, Bruce Hood, er inde på i sin bog: vi er faktisk dømt til at agere som om og faktisk tro på, at vi har en mere eller mindre fast kerne, selvom det slet ikke er tilfældet.
Ja, vores jeg/identitet er faktisk èn stor illusion, konkluderer han, men så sandelig en realitet ved hjernen. Den er et narrativ, som hjernen danner ud fra de forskellige input den får, herunder i høj grad fra det sociale miljø, som det hypersociale dyr vi jo er. Uden denne samlende instans ville vi slet ikke være i stand til at overleve og navigere i denne verden.

Alt dette forsøger han at redegøre for via den nyeste forskning indenfor neurovidenskaben, hvorunder adskillige spændende eksperimenter fra psykologiens historie gengives.
Han viser bl.a. hvordan den massive påvirkning og manipulering af vores jeg, der foregår via andre jeger, fører til modsigelser i de måder, vi tænker og opfører os på.
Og det kan jo i sidste ende være frugtbart at blive således oplyst, selvom det nok umiddelbart ikke virker særligt fedt at få smidt i hovedet, at det vi lever med som vores daglige identitet blot skulle være en slags tankespind.

Hvis man som jeg godt kan lide at nørde med komplicerede psykologiske emner, så må denne bog bare være sagen. Og så er den egentlig skrevet på en ret tilgængelig – og i hvert fald alt andet end tør måde. En levende og engageret forsker deler ud.

Bruce Hood
The Self Illusion
272sider, pris; 125,00

 

Bruce hood

 

Af Robin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s