Sunde fællesskaber

Fællesskab er jo en vores mest fornemme værdierOktoberTema i
Fountain House. Her kan man komme og blive del
af et arbejds-, unge- eller studiefællesskab – noget,
der igennem vores snart 28 årige virke har vist sig
at være meget afgørende for folks muligheder for at komme sig fra psykisk sygdom.

Og der er ganske god grund til at holde fast i det, for udover en oplevelse af samhørighed og nogle at dele livets op- og nedture med, så er der sundhedsmæssigt rigtigt meget at komme efter. Lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Rikke Lund, forsker i fællesskabers betydning for sundhed og trivsel. Hun har bl.a. undersøgt sammenhænge mellem sociale relationer, ensomhed, helbred og trivsel. Hun mener, at der er videnskabeligt bevis for, at gode sociale relationer har en positiv effekt på ens helbred og trivsel.

– Ensomhed og mangel på relationer øger risikoen for sygdom så som hjertekarsygdomme og infektioner. Desuden kan vi se en sammenhæng mellem et manglende netværk og for tidlig død, fortæller hun .

– Det handler om, at vi kan regne med altid at få støtte fra vores sociale relationer. Vi føler os sikre, og vores hverdag bliver mere stabil og forudsigelig. Og det betyder noget for os mennesker mentalt, fordi vi bliver mindre stressede, men også rent fysisk, fordi vores immunforsvar bliver stærkere, forklarer Rikke Lund.

Der er med andre ord god grund til at værdsætte mulighederne for at finde nye venner og bekendte, sparringspartnere og kolleger, som ligger i vores koncept. Og vi kan måske bruge ovenstående til at huske at værne om de mennesker, vi har i vores liv – og også til at lukke nye mennesker ind.

Se mere om Rikke Lunds forskning her: http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/Akademiet_paa_P1/sociale-relationer-og-levealder-rikke-lund_1.htm

 

0050_young_people_talking_576x383

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s