Ny filosofisk bog: The Call of Character

På linje med den danske psykologiprofessor Svend Brinkmann, der for ikke så længe siden skrev en meget omdiskuteret bog, hvori han forsøger at gøre op med vor tids trends med ‘at leve i nuet’, ‘positiv psykologi’ mv., så har amerikanske Mari Ruti, der til daglig underviser i kritisk teori på University of Toronto, begået en bog, hvor hun er ude i lidt af samme ærinde. – Og da mange af disse nymodens strømninger også ofte har klinget lidt hule i undertegnedes ører, så fik jeg altså lyst til at læse denne bog.

 
Hvis vi ikke formår at være raske, lykkelige etc., skal vi så have det dårligt over det? Nej, vi skal sgu ej, mener Ruti. Hun efterspørger en genopdagelse/dyrkelse af character: det originale i vores person, der ikke er så påvirket af den sociale konformitet. Det er her, de mere kaotiske aspekter af vores eksistens findes, og dermed også alt det kreative, der gør os til de unikke personligheder, vi er. Hun viser os hvordan vi kan nå til en anerkendelse af dette lag og argumenterer for, at nogle gange kan et liv med diverse besværligheder og endda angst også kan være ganske frydefuldt.

 
Vi kan alligevel ikke borteliminere livets usikkerhed, men vi kan træne os i at møde disse faktor på en måde, der ikke ødelægger os.
Hun advarer om, at vi er i fare for at miste evnen til at klare livets kompleksitet og det engang imellem at føle sig rådvild, trist osv. Vi ender dermed med at komme til at føle os mindre virkelige og mere ensomme.

 
Trods undertitlen har Ruti dog ikke begået en decideret selvhjælpsbog med konkrete anvisninger på, hvordan man kan leve det gode liv. Hun behandler emnet på en lidt mere overordnet og teoretisk måde. Men trods det, og det at hun er inde over nogle tænkere, der har det med at være svært gennemtrængelige, såsom Nietzche, Lacan og Badiou, er den alligevel skrevet i et letlæst og uakademisk sprog. Og det er jo bl.a fordi hun, som hun skriver i forordet, har øvet sig på at fremdyrke sin helt egen skrivestil; den er en del af hendes egen proces med at finde sin originalitet! Form og indhold passer altså i den grad passer til hinanden.

 
Brinkmann ville nok være svært enig med forfatteren i mangt og meget, selvom han nok også samtidig ville mene, at dette bare er endnu en af den slags bøger, der i sidste ende fører til alt for megen mærken efter i sig selv med risiko for ufrugtbar og ulidelig selvcentrering. Og det kan der jo være noget om.
Men helt klart en bog med et vigtigt emne, synes jeg.

 

Mari Ruti: The Call of Character: Living a life worth living
Sider: 224
Pris: 219,00

 

Af Robin Alving

 

Mari

 

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s