Kunst og sensitivitet

Mange store kunstnere har haft psykisk sygdom inde på livet. Mange psykisk sårbare mennesker er kreative. Og f.eks. musik, litteratur og billedkunst har stor betydning for mange med psykiske problemer. Man kunne spørge sig selv, om der hos nogen mennesker findes en større åbenhed eller følsomhed end hos flertallet? En iboende sensitivitet, der kan være givende for den kreative proces men som øger sårbarheden for psykisk sygdom?

touch_550

Ifølge teorien om særligt sensitive mennesker af den amerikanske psykolog Elaine Aron er 15-20% af befolkningen særligt sensitive. Dvs. at man er født med et nervesystem, der bearbejder indtryk dybere end gennemsnittet. Sensitive mennesker påvirkes derfor i højere grad end andre af f.eks. lyd, lys, smerte, tidspres, forandringer og andre menneskers stemninger, og man har ofte en lavere tærskel for at blive overstimuleret. Man bliver f.eks. hurtigere udmattet af en tur i et stormagasin og har typisk brug for tid alene for at lade op igen. Samtidig er særligt sensitive tit kreative, tænksomme og med stor indlevelsesevne.

Forskning i sensitivitet hos forskellige dyrearter viser, at sensitivitet er et helt almindeligt træk hos bl.a. katte, hunde og aber. Også hos dyrene finder man at 15-20% har en dybere neurologisk bearbejdning af stimuli og derfor er mere følsomme overfor indtryk. Vi mennesker er således ikke alene om begrebet sensitivitet. Elaine Aron understreger, at særlig sensitivitet er et personlighedstræk, ikke en diagnose. Sensitiviteten giver dog en øget risiko for at udvikle psykisk sygdom, da nervesystemets intense bearbejdning af indtryk øger risikoen for at blive overvældet og komme ud af balance.

Den danske psykolog Lise August, der selv er særligt sensitiv og har specialiseret sig i arbejdet med særligt sensitive mennesker, fortæller at mange sensitive har en følelse af at være forkerte og opfatter følsomheden som en svaghed. Det kan ifølge Lise August handle om, at man ofte har fået at vide, at man er for følsom og skal lade være med at være så genert og tilbageholdende eller bekymre sig så meget. For at undgå at føle sig anderledes kan man blive meget optaget af andres forventninger til en. Samtidig stiller mange særligt sensitive høje krav til sig selv og har svært ved at begå fejl, og det kan være en giftig coctail. Omvendt kan sensitiviteten være en stor gave, hvis man har lært at acceptere sig selv, som man er, og kan udnytte den dybere og mere nuancerede bearbejdning af omgivelserne f.eks. i oplevelsen eller skabelsen af kunst.

Lise August beskriver særlig sensitivitet som et nedarvet personlighedstræk, der hverken er negativt eller positivt i sig selv. Det afhænger af, hvordan man opfatter sig selv, og hvordan omgivelserne behandler en. Man kan ikke blive fri for personlighedstrækket, så ifølge Lise August kan man lige så godt fokusere på de fordele, der er ved at være sensitiv og kunne opleve verden mere intenst end andre – bl.a. i forholdet til kunst.

Af Louise

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s