At sno sig igennem livet

Sebastian har været medlem og arbejdet i Fountain House i ca. 12 år. Han mener ikke, at afstigmatisering af psykiske sygdomme kommer til at ske, uden at der bliver talt om det. Dilemmaet er bare, at de fleste, der har en psykisk sygdom, ikke har lyst til at tale om deres livshistorie, da de hurtig bliver stemplet, siger Sebastian.

I forbindelse med Betablokkens tema: ’Er psykisk sygdom en hemmelighed?’ beskriver Sebastian de to sider af sagen, som han oplever det, og fortæller om hvordan han snor sig igennem livet.

”Selv om jeg i princippet mener, at det er vigtigt at få talt om ens oplevelser og sygdom, er der både ulemper og fordele ved det. Jeg har både haft gode og dårlige erfaringer. Den vigtigste gode erfaring for mig har været den lettelse, jeg har følt ved at sige det, fordi jeg derved har kunne være mig selv.”

Lettelse at sige det
”Det er ekstremt anstrengende fra tid til anden at fortælle hvide løgne, fx. Man bruger en enorm mængde energi og hjernekræfter på det. Så på den måde er det en kæmpe lettelse at kunne være åben. Det letter kroppen og sindet. Man bliver konstant spurgt om, hvad man laver – og det fylder, fordi man altid skal finde på noget at sige.”

Set som svag og ubegavet
”Men hvis man vælger at være åben omkring ens sygdom og oplevelser og stå frem, skal man også være klar til at tage imod alle de evt. fordomme og bemærkninger, der kommer. Man kan hurtigt blive betragtet som svag og ubegavet. Det er rigtig ubehageligt. Der kan også blive taget for meget hensyn, som om man ikke kan tåle noget som helst. Det kan virke nedladende. Jeg har ikke lyst til medlidenhed og at blive ’pylret’.”

”Et andet problem er, at man selv kan synes, at det er pinligt og flovt at være psykisk syg og ikke have et almindeligt arbejde. Det er noget helt andet med et brækket ben. Det heler jo som regel også på et tidspunkt og går over. Det er der jo ikke nogen, der ved om dette gør.”

 

Sebastian er ikke skribentens rigtige navn. Skribenten ønsker at være anonym. Hans identitet er redaktionen bekendt.

 

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s