Boganmeldelse: Free Will

De fleste er jo nok efterhånden blevet klar over, at sådan noget som fri vilje er en lidt speget ting. Der er jo dette velkendte eksperiment som en vis fysiolog, Benjamin Libet, foretog engang i 80’erne, der viste, at man allerede et lille øjeblik før, et menneske har besluttet sig for at bevæge sig, kan påvise aktivitet i hjernens motor cortex (bevægelsescentret). Der er altså nogle bevæggrunde, der går forud for den bevidste beslutning. Så beslutningen er faktisk allerede taget. Men disse bevæggrunde ser vi ikke, er ikke bevidste om. Vi tror, vi er i selve processen, der skal til at tage den.

Men ikke desto mindre bliver ideen om os selv som aktører handlende af egen fri vilje, alligevel hængende som noget vi stadig opfatter som grundlæggende for alt, hvad der synes menneskeligt. Hvorfor gør det egentlig det? Og hvad ville der ske, hvis vi tog konsekvensen af fakta? Kan folk så slet ikke holdes ansvarlige for deres ugerninger, fx?

Et interessant emne, og netop derfor faldt mit blik fornyelig på ovenstående bog i Atheneums Boghandel. En overskuelig lille bog til en overskuelig pris, tænkte jeg. Den er skrevet af Sam Harris, som er uddannet indenfor filosofi og neurovidenskab og udkom for et par år siden.

I starten af bogen kommer Harris også ind på Libets eksperiment og konkluderer ligeledes, at hvis vi ser videnskabeligt på det, med andre ord med naturvidenskabens begreber som årsag og virkning, såfri vilje være den rene illusion.

Men vi har alligevel en meget stærk følelse af at den eksisterer, og hvorfor har vi egentlig det? Faktisk, siger Harris, så er dette også en illusion; fri vilje er ikke kun en illusion, vores følelse leverer,  ikke kun et forkert billede af virkeligheden, men vi tager faktisk fejl af vores følelse; vi føler os i virkeligheden slet ikke så frie, som vi går rundt og tror. Vi er bare ikke så opmærksomme på, hvordan det er at være os, demonstrerer han. Men hvis vi bliver det, fx ved hjælp af introspektion, så er det muligt at se, at fri vilje ikke er nogen steder. Vi vil nemlig da hurtigt opdage, at vi ikke er i stand til at bestemme, hvad vores næste tanke eller intention måtte være. Den slags dukker bare op i bevidstheden.

At vi på en eller anden måde narrer os selv skyldes, at vi føler os identiske med givne mentale tilstande, såsom intentioner, når de opstår i bevidstheden. Dette bevirker, at det kommer til at føles som om der er et valg, forklarer han. Her er noget man genkender: det her er bare så meget mig. Og følelsen af, at man har et valg, er faktisk også ret hensigtsmæssigt, idet al psykologisk forskning viser, at folk klarer sig bedre, når de tror de har det. Det giver en en følelse af at have kontrol over sit liv.

Denne viljens determinisme fører så bare ikke over i den rene fatalisme, siger Harris. Og han viser, hvordan vi, trods det faktum at vi hører ind under naturens lovmæssigheder, alligevel er i stand til at forandre os selv, hvorfor de konventionelle begreber om moral og ansvar, der eksisterer i vores samfund, heller ikke bliver overflødige. Der er bare brug for en ny moralsk intuition, der ikke indbefatter fri vilje, men bevarer distinktionen, frivillig/ufrivillig handling.  Det giver nemlig god mening, at kalde den type handlinger frivillige, som dermed også bliver dem, vi kan drages til ansvar for, hvor personen handler i forlængelse af vedkommendes tanker, intentioner og meninger, altså mentale tilstande som han eller hun synes afspejler denne person allermest. Det svarer nemlig til det vi føler, når vi udfører dem.

Harris beskriver sidst i bogen, hvordan det at have indset at fri vilje ikke eksisterer, faktisk har fået ham til at føle sig friere. Sådan noget som angst og neuroser synes mindre personlige, men samtidig så er der jo alligevel heller ikke noget, der fortæller, hvor meget han vil forandre sig i fremtiden.

At få kendskab til årsagerne til tanker og følelser kan dog give større kreativ kontrol over ens liv. Ved at gribe fat i de snore der styrer en og finde hensigtsmæssige måder at handle på, kan vi nemlig blive i stand til at styre vores liv ind på en mere intelligent kurs. Selvom vi godt ved,  vi i sidste ende er styret.

Og tænk hvor anstrengende det havde været, hvis vi faktisk havde haft en fri vilje, så skulle vi hele tiden være opmærksomme på alle vore bevæggrunde, og vi ville blive nødt til at have fuldstændig kontrol over disse.

Ja, fri vilje – who cares? Jeg fik en intention om at læse denne bog. Tog aktion på det, og blev beriget. Gak nu hen og gør ligeså.

 

Af Robin Alving

 

Sam Harris: Free Will

Sider: 83

Pris: 95,00

 

soccernomics_gbmark

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s