Tro og behandling

Hvilken rolle spiller tro, religiøsitet og spiritualitet i psykiatrien? Kan religiøsitet og lægevidenskab overhovedet forenes? Og skal behandlere blande sig i patienternes tro?

Inden for de seneste 10-15 år er der sket et øget fokus på religionens betydning i forhold til at komme sig efter psykisk sygdom. Debatmødet i Fountain House om Tro, eksistens og psykisk sårbarhed i februar måned er et godt eksempel på, at det er et højaktuelt emne – folk kom fra nær og fjern for at deltage og give deres mening til kende. Flere gav her udtryk for, at tro kan være en helt afgørende livline i svære tider. Men hvor går grænsen? Hvornår er troen en gavnlig følgesvend, og hvornår er den tegn på fx en psykose?

“Gud er på godt og ondt en partner i mange EF24DCE8F92A4A7EA46C3F580FEA7762
psykisk sårbare menneskers liv. Nogle tror, at de er Jesus eller Gud, andre kan se engle, og andre igen slås med Satan og dæmoner, når de er psykotiske. For mange kan troen på Gud være med til at beskytte dem mod selvmord. Ifølge en amerikansk undersøgelse er religiøsitet således et værn imod, at man skader sig selv,” siger Inge Juul, supervisor og konsulent i socialpsykiatrien i nedenstående artikel fra 2011. Selvom artiklen har nogle år på bagen, er den aktuel læsning, og den peger på, at professionelle i det psykiatriske system skal være åbne for, at tro i forskellige afskygninger for mange kan være et vigtig holdepunkt i en recovery-proces.

Har du oplevet, at din tro er blevet inddraget i din behandling? 

http://www.socialstyrelsen.dk/handicap/socialpsykiatri/udgivelser/bladet/2011/blad-nr.-2/med-gud-pa-arbejde

betablokkenMARTStema

Af redaktionen

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s