Nyt på Betablokken! Lotte Løgkarses plantebrevkasse – Førstehjælp for plantedræbere

I tidens og sæsonens ånd har Betablokken ansat den grønfingrede Lotte Løgkarse hele maj måned til at besvare læsernes plantespørgsmål. Send fluks dit spørgsmål til Lotte Løgkarses brevkasse. Hun besvarer alle typer spørgsmål, hvad enten det drejer sig om din syge plante eller du gerne vil i gang med at dyrke tomater i vindueskarmen.

Send dit spørgsmål, gerne med foto af den pågældende plante-klient som det drejer sig om, til denne emailadresse: redaktionen@int.fountain-house.dk

Dit spørgsmål med svar fra Lotte Løgkarse vil blive postet hurtigst muligt på bloggen!

Lotte Løgkarse indleder sin nye brevkasse med disse syv trin til at holde din stueplante i live:

Førstehjælp for plantedræbere
Dør dine stueplanter for dig? Står den grønne ting, din mor kom med, sidst hun var forbi, og hænger med hovedet, mens den bliver mere og mere brun? Skiftede du til kaktusser for flere år siden og er nu bare nogle måneder længere om at slå dem ihjel? Eller har du opgivet fuldstændigt?

Fortvivl ikke, her kommer 7 tips til at holde din plante i live

  • Alle levende planter har brug for lys. Det gælder også dem, der gerne vil bo i skyggen, for skygge betyder ikke et rum uden vinduer eller 6 meter inde i stuen halvvejs bag en sofa, men ingen direkte sollys. Stil derfor din plante i nærheden af en vindueskarm.

  • Læg en påmindelse ind i din mobil om at vande din plante – fx en gang om ugen, på et tidspunkt hvor du med størst sandsynlighed er hjemme.

  • Stil din plante ved køkkenvasken, så den er et sted, hvor du ser den, og hvor der er vand. Det øger sandsynligheden for, at du kommer i tanke om at give den en sjat vand fra tid til anden.

  • Planter kan vandes med vand, saftevand, lidt kaffe, kold suppe uden klumper – ja, stort set alt flydende, der ikke er giftigt (= ikke cola?). Der er 3 simple huskeregler for om en væske er egnet: Den må ikke være varm, den skal være vegetarisk, og det skal være noget, der er egnet til menneskelig indtagelse (= ikke cola).

  • Bliver bladene brune og tørre i kanterne, mangler den vand. Bliver bladene gule og slatne, har den fået for meget vand. Lige så mange planter dør af overvanding som for lidt vand.

  • Støv lægger sig på alting, også planteblade, hvor det (hvis der er nok af det) kan forhindre plantens fotosyntese. Kan du ikke længere se, at din plante er grøn, bør den støves af.

This slideshow requires JavaScript.

Mit sidste råd er kun til de helt desperate:

  • Kunstige potteplanter er billige i indvandrerbutikker.

Er du ikke helt der endnu, og det er altså de færreste, der er det, så giv det forsøg mere ud fra ovenstående retningslinjer. Som første forsøgskanin vil jeg anbefale en kaktus, dvs. en plante med pigge, eller en sukkulent, dvs. en plante med meget tykke blade. Kaktusser og sukkulenter har det til fælles, at de kan klare sig længe uden vand, fordi de ophober vand i sig – ligesom kameler. Det betyder, at det er godt for dem at jorden tørrer ud imellem vandingerne, og at de skal have en større mængde vand, jo sjældnere de vandes. Derfor kan en stor underskål anbefales.

God fornøjelse!  Og har du en plante derhjemme, der har det skidt, så send mig et portrætbillede af den, og jeg skal forsøge at vejlede med pasning.

Kærlig hilsen
Lotte Løgkarse

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s