Lotte Løgkarses plantebrevkasse: Guide til en spiselig vindueskarm

Hej hej 🙂

Så er jeg her igen med endnu en ide til den spiselige vindueskarm til den rådvilde, der spurgte, og alle andre, der kan have lyst. Og denne gang skal det handle om spirer – det nemmeste af det nemmeste, og det behøver ikke kun være karse. Næh, nu om stunder kan man dyrke broccoli-, endive-, kikærte-, linse-, fennikelspirer og ærteskud og mange andre ting, og i dag skal det handle om 3: Karse, broccolispirer og ærteskud.

IMG_4381

Karse

Karse kender de fleste, men alligevel: Karse kan dyrkes på vat og i stort set hvad som helst: En underkop, en tom pestobøtte, toppen af en mælkekarton, bunden af en mælkekarton og alt indimellem. Det eneste de skal have er tid og vand. På et tidspunkt, efter nogle dage, ligner det hele en ulykke, og man tænker, ’det her kommer der ikke noget godt ud af’, men det er lige præcis, før spirerne bryder ud af skallen, og hold ud og lad det gro. Har du lagt mærke til hvordan karsen, man kan købe i butikkerne, er fuldstændig fri for de brune frøskaller, der har en tendens til at sidde fast på de hjemmedyrkede karsespirer?

Jeg ved ikke hvordan de gør på gartnerierne, men jeg har eksperimenteret med forskellige måder at så karsen på vattet, og det bedste resultat får jeg, når jeg gørvattet GRUNDTIGT vådt, altså som i at det sopper i skålen og så strør frøene ud og trykker dem forsigtigt ned i vattet, så de får fat. Det er min erfaring, at så behøver jeg heller ikke vande de første 3-4 dage, og at skallerne rimeligt meget bliver siddende i vattet. Når spirerne er klar til at spise, kan eventuelle løse skaller skylles og forsigtigt børstes af. I øvrigt kan de også spises, så det er ikke vigtigt at få dem af, andet end for udseendets skyld.

Broccolispirer

Broccolispirer kan dyrkes på præcis samme måde, de er lidt længere tid om at spire og vokse, men de smager godt! De bliver lidt større og kraftigere og smager af mere. De fås i helsekostbutikker.

brocoolispirerHelsemin

Ærteskud

Sidste nye hit i spireverdenen (og jeps, der findes en sådan, se bare www.friskespirer.dk, her kan du også læse om de mange andre spirer og hvordan de dyrkes) er ærteskud. De smager lige præcis som de ærter, ærteskuddene kunne vokse op og producere, hvis de fik lov. Men der er noget sjovt ved at stoppe 20 cm stængel med blade og de der små tråde, ærteplanter laver, til at holde fast mens de klatrer, ind i munden og gnaske løs, og tiden fra så til høst bliver væsentligt forkortet. Der går måske 2-3 uger fra første billede til det andet:

IMG_4372IMG_4380

Det første billede er sådan set også dyrkningsanvisningen: En beholder med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra, fyldes med jord, der gøres grundigt vådt. Jorden må gerne være rigelig våd, for ærtefrø har en hård skal, som vandet blødgører, så spiren kan bryde igennem. Frøene lægges på jorden, og der dækkes med en cm jord. Eftersom jorden er godt våd, kan der gå op til en uge, førend der er behov for at vande, men jorden skal ikke tørre ud. Så skal de bare gro og spises, når de ser ud som på billedet. Mums.

Men husk: Det er frø af sukker-ærter, ikke marv-ærter, man bruger til ærteskud (mærv-ærter er dem hvor man åbner bælgen og spiser selve ærterne, sukker-ærter er dem, hvor man spiser bælg og ærter, mens ærterne indeni stadig er små, så bælgene er ret flade). Jeg tror ikke, du falder død om af at bruge marv-ærter, men det er altså sukker-ærter, de professionelle sælger til ærteskud-produktion, og jeg har ikke forsøgt mig med andet.

Det er lidt sent på sæsonen til at købe frø, mange supermarkeder har fjernet dem igen, men ikke Kiwi. Og i nogle supermarkeder er de oven i købet nedsat. Og så kan de selvfølgelig købes på planteskoler og byggemarkeder, hvor de er betydeligt dyrere.

Det var det i denne omgang, trut trut og nyd nu solen, evt. inde fra skyggen som mig 🙂

Lotte Løgkarse

1 Comment

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s