Lotte Løgkarse: Om tomater, peberfrugt og chili

Tutteløj kære venner,

så er det plantetid igen. Har I fået spist noget hjemmedyrket grønt? Jeg kan ikke forestille mig andet, end at I er helt grønne mellem tænderne 🙂

I dag fortsætter vi i sporet ‘den spiselige vindueskarm’,  på den billige måde. Der er jo ikke nogen af os, der har pengetræer derhjemme, så der er ingen grund til at spendere skejserne på planteudstyr og dyre frø, når det ikke er nødvendigt. Og så kan de bruges på andet sjov. Det er desuden også helt i øko-genbrugs-upcycling-selvforsynings-ånden, altså god karma. Og det er ligesom min gartner-style, så der er ingen grund til at gøre andet, vel?

Denne gang handler det om tomater, peberfrugt og chili, der ligesom basilikum trives godt inden døre, bedst i en solfyldt og varm vindueskarm. De er ikke svære at dyrke og de kan give dig en rigtig god høst. En peberfrugtplante vil kunne give en 4-5 frugter, tomater temmelig mange flere, mens chili nærmest kan begrave dig i høst. Chili er desuden flerårig, så den beholder du, mens du skal begynde forfra hvert forår med de andre.

Jeps, forår, skrev jeg. Det er desværre for sent på sæsonen at så disse planter fra frø, da de skal sættes i gang i marts. Men der er ingen grund til at føle sig snydt, for dels kan du printe den her artikel og klæbe den ind i din kalender under marts næste år, dels kommer der en løsning på, hvordan du kan komme i gang i år alligevel, i bunden af artiklen. Men læs nu med alligevel:

Frøene tager du fra de grøntsager, du køber i supermarkedet – en netto-peberfrugt kan forsyne dig med frø nok til en hel storproduktion, jeps, det er de der hvide irriterende kerner inden i, som lige pludselig ikke er helt så irriterende længere. Får du en særligt lækker tomat med hjem fra supermarkedet en dag, hapser du nogle af frøene fra midten, de små sorte, som har en klistret hinde om sig, lægger dem på noget køkkenrulle og lader dem tørre. Så kan du dyrke netop den sort næste år.

Undtagelsen fra reglen – den russiske roulette

Her må jeg lave en lidt teknisk indskydelse, fordi man kan tage frø af de fleste, men ikke alle. Så bær over med mig et øjeblik, det er værd at vide: Arter – fx arten tomat – kommer i sorter, fx tomatsorten san marzano, som bliver 1½-2 meter høj og er den, syditalienerne dyrker og putter på dåse og som vi så spiser hele vinteren. Eller fx sorten tumbling tom, som er en lille tomatplante, der egner sig til at bo i en potte på terrassen og som giver en enorm mængde små tomater.  Alle disse sorter – og for tomater og chilier er der flere hundrede – er fremavlede af mennesker ud fra de oprindelige vilde planter. Alle disse sorter er stabile, hvilket betyder, at sår du et frø taget fra en tumbling tom-tomat, får du en tumbling tom-tomatplante. Undtagelsen fra denne regel er de såkaldte F1-sorter, som IKKE er stabile. De er højt forædlede krydsningssorter, og med deres frø er det ikke til at vide, hvordan afkomsplanter kommer til at se ud. Der er altså en slags russisk roulette involveret i at snuppe frø fra en tomat på en restaurant, fordi det ikke er til at vide om det er en F1-sort, de har serveret for dig. Derfor betaler det sig at spørge, hvis det er muligt, og kun tage frø fra sorter, du kender navnet på og kan slå op på internettet om er F1 eller ej.

 

Diplom F1
TumblingTomR
Tumbling Tom

 

San Marzano

 

Hvordan man gør

Så til det vigtige: I løbet af efteråret samler du altså frø, og når marts måned kommer, skal de plantes. De kan sås i en æggebakke, små plastpotter, du har gemt fra de hyacinter, du købte i januar, eller i en såbakke lavet til formålet. Sidstnævnte kan du få i Tiger til en 10’er, der er 12 huller, og 12 planter er rigeligt til at fylde din lejlighed til randen. Men så alle huller til, et frø i hver, for der vil altid være nogen, der ikke spirer. Eller som går til hen ad vejen som småplanter. Og skulle du ende med for mange levedygtige planter, er de ikke svære at forære væk.

Man sår frø på følgende måde: Put jord i hullerne op til kanten, sortér klumper o.a. fra, så jorden er så fin som mulig. Vand den. Når du har vandet, vil du se, at jorden falder lidt sammen, det er vandet, der driver overskydende luft ud. Du kan her forsigtigt trykke jord lidt sammen og fylde lidt ekstra på. En god tommelfingerregel er, at laget af jord, der skal oven på frøet, skal være lige så tykt som frøet er højt. Dvs. for et peberfrugt-frø ca. 2 mm. Den øverste jord behøves ikke vandet, der er vand nok i jorden under frøet.

Herefter stiller du bakken lunt, gerne i en vindueskarm over en radiator, disse frø spirer bedst ved 20-25 grader, dvs. den stuetemperatur, de fleste holder sig i marts måned alligevel. Det kan godt tage nogle uger, før de spirer.

Når frøene er spiret, har du kimplanter – de har to blade og er bittesmå. Når der er kommet flere blade på, så der er 4-6 i alt, er det tid til at plante småplanterne ud i potter, der er lidt større, så de får mere jord og kan vokse bedre. Det er en anden god tommelfingerregel: at potte om flere gange, efterhånden som planten vokser. Hvis man sætter en meget lille plante i en meget stor potte, bruger planten al sin energi på rodnettet, og det grønne over jorden udvikles ikke nok til blomst- og frugtsætning.

Ny Potte
Chili i passende potte
Capsicum tæt på

 

Så skal de vokse sig store, helst i en køligere temperatur end den, de spirer ved. Når de er i vokseperioden kan det være lidt tricky at holde temperaturen lav nok, så hvis de kan stå i din lyseste vindueskarm med et vindue på klem, vil det være bedst. Planter bliver nemlig lave og tætte hvis de får meget lys og mindre varme, lange og ranglede hvis de får varme og får lidt lys, og lav og tæt er bedst. Gødning vil de også gerne have, især tomater er grådige. Har du noget/lyst til at købe noget, så følg anvisningen, og giv ikke efter for fristelsen til at overgøde.

Den første blomstring kan forventes i juni/juli, og så er der ikke langt til at de første frugter kan anes.

Og så til, hvordan du alligevel kan nå at få høst i år, nemlig ved hjælp af de utallige og billige købe-planter, der er i supermarkederne nu. De koster 15-20 kr. stykket, så køb en af hver, og ja, jeg ved godt, det kan være mange penge, men se det som en investering, for du kan jo høste frø af dem til næste års produktionn – tadaaaa! Er det ikke smart … og hvordan man vælger en sund plante i butikken, kan du læse om i næste indlæg 😉

kh Løgkarse

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s