Betablokkens efterårstema: Relationer – hvad skal vi med de andre?

Mennesket er et socialt flokdyr, og vi kan ikke leve uden hinanden. På den anden side, er det heller ikke altid lige nemt at holde hinanden ud. Hele vores liv er opdelt i roller, vi spiller i hinandens liv og som flettes ind på kryds og tværs. Og vi har som regel helt specifikke ideer om, hvad vi forventer af vores forældre, venner og kolleger, og hvad de bør forvente af os.

Hvis man lever med en psykisk sygdom eller sårbarhed, kan relationerne i livet pludselig skifte, tage en anden form eller forsvinde.

Nogle taler om ”et før og efter”: De venner man havde, eller de relationer til familiemedlemmer man havde, før og efter man blev syg. For hvordan skal man forholde sig til sine gamle relationer, og hvordan skal de forholde sig til én selv, hvis man bliver ramt af en psykisk lidelse?

Sommetider kan det ligefrem være nemmere at betro nye venner, at man har en psykisk sårbarhed end fortælle det til de venner, man voksede op med. Hvorfor er det så svært?

elefant relation

Og hvordan møder man en ny kæreste, hvis man bærer rundt på en hemmelighed om sin psykiske sårbarhed? Skal man fortælle dem det, eller bliver de så skræmt væk? Og har psykisk sårbare mennesker en tendens til selvstigmatisering, når det kommer til kærlighed? Er vi selv med til at problematisere vores forhold til andre, fordi vi tror, at vi ”ER vores sygdom”, eller at andre ikke vil finde os tiltrækkende, fordi vi er sårbare?

Hvordan skaber man nære og gode relationer, og hvorfor er det især vigtigt med gode relationer, hvis man skal komme sig efter psykisk sygdom?

I den kommende måneds tid spørger Betablokken, hvilke erfaringer og hvilke refleksioner I har gjort jer i forbindelse med at være psykisk sårbar i relationer til alle de andre: jeres forældre, jeres gamle og nye venner, jeres gamle og nye kærester, jeres koner og mænd, jeres børn, jeres kolleger, jeres medstuderende og jeres hunde og katte?

Skriv et indlæg til Betablokken om dit livs relationer, dine refleksioner om relationer, stærke og svage relationer, nære og fjerne, dem som du gerne vil have dit liv og dem som du gerne vil vise vintervejen – send os indlæg, et maleri, et digt, eller links til fede bøger om emnet.

Vi glæder os til at høre fra dig!

realtioner

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s