Nu skal MobilePay sættes ind mod psykisk sårbare

Regeringen har netop bevilliget 100 millioner til en særlig indsats mod psykisk sårbare på overførselsindkomst. Projektet, der er døbt “Ny Stil”, skal via en sammenkøring af offentlige og private registre hjælpe med at gøre sårbare borgere mere økonomisk ansvarlige.

Redaktionens udsendte medarbejder har i den anledning interviewet kommunikationsmedarbejder Esben Sørensen fra Indenrigsministeriet.

Hvordan har I tænkt jer at bruge MobilePay til at bekæmpe psykisk sårbare?

(Esben Sørensen): Vores plan er at gøre det urentabelt at belaste systemet. Det er Regeringens opfattelse, at de fleste såkaldte psykisk sårbare ikke har til hensigt at komme i beskæftigelse. mobilAnonyme interviews med læger, psykiatere og behandlere i den offentlige sektor har således over en årrække bekræftet vores mistanke om, at en stor gruppe mennesker bevidst overdriver deres såkaldte psykiske vanskeligheder blot for at kunne modtage økonomisk særbehandling fra det offentlige. Det skal være slut nu.

Derfor har vi nu fået frie hænder til at sammenkøre registre, således at vi for eksempel kan bruge MobilePay til at få indsigt i psykisk sårbares økonomiske transaktioner.

Det lyder som om I ønsker at stresse en stor gruppe mennesker, der allerede er stressede i forvejen?

Ikke nødvendigvis. Det er korrekt, at Regeringens indsats er målrettet psykisk sårbare, der modtager offentlig hjælp, men hensigten er blot at kontrollere, hvem der bruger penge på hvad. Vi gør således ikke andet, end vi altid har gjort i Regeringen.

Så ønsker I for eksempel at blokere for visse typer økonomiske transaktioner via MobilePay?

Det er korrekt. Teknisk set er det nu blevet muligt, at se hvem der bruger penge på hvad. Regeringen ønsker ikke, at psykisk sårbare og sociale bedragere bruger skatteydernes penge på ting, der ikke gavner nogen.

Vi kan således se, hvornår en person i målgruppen bruger sit Dankort, NemID eller MobilePay til at foretage “uhensigtsmæssige indkøb”.

Hvilken type varer vil således blive gjort utilgængelige for psykisk sårbare?

Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser. Fra starten vil vi fokusere på overflødigt luksusforbrug, internationale transaktioner samt udgifter til nydelsesmidler og “usund livsstil”.

For eksempel vil målgruppen ikke længere kunne få lov til at bruge MobilePay eller Dankort til at betale for cigaretter, alkohol, fastfood, biografbilletter, café eller restaurantbesøg eller foretage indkøb i døgnkiosker eller supermarkeder, der ikke er er godkendt af Regeringen. Ligeledes vil det også på sigt blive umuligt at foretage indkøb af luksusvarer som smartphones, TV eller computere eller sende penge ud af landet via for eksempel PayPal.

Det lyder meget omfattende. Hvad med udgifter til populære streamingtjenester som Netflix og Spotify?

Vi er igang med at indlede et internationalt samarbejde med disse virksomheder, inklusive IT giganter som Google, Microsoft og Apple. Inden årets udgang regner vi således med at kunne regulere adgangen til de fleste streamingtjenester. Til gengæld vil disse virksomheder få mere lukrative ordninger i forhold til betaling af skatter og afgifter. Kort sagt, så regner vi med at projektet “Ny Stil” vil blive en gevinst for alle.

Samtidig vil vi også samarbejde med apotekerne for at kunne kontrollere om borgerne rent faktisk køber den medicin de får ordineret af deres læge.

Men svigter regeringen således ikke en stor gruppe svage borgere?

Ifølge Regeringen er langt de fleste borgere i stand til at klare sig selv, eller i det mindste er de i stand til at overleve på et langt mindre rådighedsbeløb, end de fleste er klar over. Regeringen ønsker blot at gøre det mere rentabelt at yde en ekstra indsats. Ved at gøre det umuligt for målgruppen at få finansieret et overforbrug via offentlige midler, vil vi også gøre det muligt at halvere udgifterne til kontanthjælp og førtidspension. Der er således tale om en win-win situation for alle.

Er der noget man som psykisk sårbar kan gøre for at omgå denne nye kontrol? Hvad med kontante betalinger?

Vi er i disse år ved at udfase brugen af kontanter. Det hele er en del af en langsigtet plan. De fleste banker er således allerede pengeløse. Desuden vil det blive gjort økonomisk urentabelt at bruge kontante betalingsmidler. De færreste ønsker at skulle betale høje gebyrer for at få lov til at hæve, indsætte eller betale med den traditionelle overførsel af fysiske kontanter.

Regeringen og bankerne har derfor indgået dette samarbejde, som skal udfase ikke-digitale overførsler, med hensigt på lettere at kunne overvåge og kontrollere hvem der bruger penge på hvad. Det eneste, vi skal sørge for, er, at det er dyrere at bruge kontante betalingsmidler frem for digitale overførsler.

Projektet “Ny Stil”, der allerede er en realitet fra i dag, er søsat med økonomisk støtte fra Danske Bank, Maersk, Dansk Supermarked samt udenlandske investorer, anført af Goldman Sachs.

 

Af Jens

Teksten er satirisk og 100 % fiktiv! 

2 Comments

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s