Forbrydelse og Straf: anmeldelse

Jeg har tidligere læst mange af Dostojevskijs romaner, men først for nylig nedenstående.

Og jeg må sige, at det har været en herlig oplevelse at læse dette værk.

Jeg har altid hørt den omtalt som en slags psykologisk kriminalroman, og det synes jeg passer fint. Det er nemlig i højeste grad sindets mørke kringelkroge, der er omdrejningspunktet her, hvor handlingen kort fortalt, går ud på, at en ung student, Rodion Raskolnikov, øksemyrder en gammel pantelånerske for at få fat på hendes penge.
Desværre bliver han nødt til også at slå hendes datter ihjel, da hun bliver vidne til mordet. Vi hører derefter hvordan vor unge vens psyke, efter denne ugerning, lidt efter lidt går i stykker. Det hele pindes ud til mindste detalje. Dostojevskijs psykologiske indsigt er imponerende, præcis som jeg husker det. Dejligt at møde den igen.

Forbruydelse

Men som titlen antyder, så er temaet i romanen i høj grad også, hvad fænomenerne: forbrydelse og straf er for størrelser.

I tilfældet med Raskolnikov, forstår vi, at han har set sig selv som et slags overmenneske – et så enestående menneske, at han er hævet over almindelig lov og ret, ja faktisk har pligt til at begå selv den mest bestialske forbrydelse, hvis han skønner det nødvendigt. Og det har han så gjort her; den gamle dames penge kunne snilt bruges på de fattige, inklusive Raskolnikovs egen forarmede familie. I dette tilfælde ville der jo faktisk slet ikke være tale om en forbrydelse! Men han må dog surt erkende, at han ikke er dette overmenneske, da han slet ikke er i stand til at fuldende sine planer efter mordet, og tilmed får de frygteligste moralske anfægtelser. Han erkender da, at han må tage sin straf. Selvom man måske kunne synes, at han allerede har lidt nok….!?

Udover den interessante hovedperson, så vrimler det overalt i bogen med andre skæve og pudsige personligheder, som det helt klart også er værd at stifte bekendtskab med.

Så – lad Dem endelig ikke skræmme af de næsten 700 sider, for det er super læsning til de mørke vinteraftener. Og så skulle herværende oversættelse være den hidtil bedste på dansk…

 

Af Robin Alving

F. Dostojevskij: Forbrydelse og straf.

Sider: 677

Pris: 199,95 kr.

Udgivet på forlaget, Rosinante 2010. Oprindelig udgivet 1866.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s