Venskaber og Psykisk Sygdom

Venskaber er som regel noget, der følger en gennem livet. De formes af alle tiders oplevelser og sammenhold, hvor det netop er tidens tand, der sætter forholdene på prøve.
Som resultat af det, bliver individet sat i fokus på godt og ondt, p.g.a. de valg man beslutter sig for at føre ud i livet. Igennem livet påvirkes vi af input, der danner ens identitet: Rødder og familierelationer, ens uddannelsesvalg og politiskeoverbevisning er med til at skabe identitetsmæssig substans – og midt i det virvar som vi kalder livet, anbefales det at holde fast i den røde tråd, som til tider kan være svær at holde fast i selv.

 

venskab

Når man er psykisk sårbar bliver man udsat for en masse fordomme og negativitet. Man står til at miste tætte relationer, som man måske har haft i mange år, og udsigten til at vende tilbage til det gamle, velkendte og normale liv, som man tog for givet, kan virke som en nedadgående spiral:
Hvordan skal en sårbar person navigere igennem livet i kølvandet af ødelagte venskaber og splittede familieforhold, når ulvene i fåreklæderne og gribbene står parat med deres magneter for at forvirre vores følelsesmæssige og rationelle pejling?

Hvad gør man hvis den røde tråd knækker?

Heldigvis lever vi i et velfærdssamfund, som traditionen tro tager hånd om de mest sårbare mennesker i samfundet ganske gratis og i bedste fald – uden at gå på kompromis med kvaliteten af behandlingen. Men i mange tilfælde er der tale om mistillid til samfundet og dermed behandlings-systemet – set fra en patients synspunkt.
Det kan være en frygt for at blive fejldiagnosticeret, eller for at modtage elektrochok, en frygt for at skulle se frem til en livslang indlæggelse, og sågar en frygt for at få det “hvide snit” (en metode der siden hen er blevet erstattet af psykofarmaka) som kan drive en til selvmordets rand.

Det, der er brug for i behandlings-systemet, er, at tilliden mellem patienten og behandlerne bliver skabt og bevaret, eller gendannet og at patienten bliver behandlet med respekt, så de får dannet et overblik over omfanget af deres lidelse og deres muligheder efterfølgende. Tilliden er en vigtig faktor for, at patienten kan begynde at stole på samfundet igen og derved danne nye relationer i livet, i modsætning til et liv i ensomhed – livet skal simpelthen ikke opleves alene.

Af Richard

 

 

realtioner

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s