Boganmeldelse: Peter Gøtzsche “Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse”

Så fik jeg endelig læst professor Gøtzsches meget omtalte og især udskældte bog: ”Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse.”

Peter C. Gøtzsche er biolog og professor dr. med. i intern medicin. Han er leder af det Nordiske Cochranecenter, som er et uafhængigt internationalt netværk, hvor forskere gennemgår og videreformidler information fra hele verden om effekten af forskellige behandlinger og forebyggelse.

Hovedærindet med hans bog er en kritik af det store forbrug af psykofarmaka, som vi har i Danmark, og i hele den vestlige verden for den sags skyld. Men den er også en kritik af hele den måde den psykiatriske behandling over en kam fungerer på i dag – især af den meget anvendte tvangsbehandling. Endvidere sætter Gøtzsche spørgsmålstegn ved den konstante fremkomst af nye diagnoser.

Psykofarmaka bliver givet på et helt forkert grundlag, påviser Gøtzsche. Der er slet ikke nogen videnskabelig evidens for det, vi i dag kalder psykofarmaka. Det virker stort set ikke. I hvert fald ikke på den påståede måde; dårlige virkninger er der derimod masser af evidens for. Og her er der ikke bare tale om uskyldige bivirkninger; faktisk er det så farligt, at folk har det med at blive alvorligt syge, især hvis de tager det gennem længere tid, og et uhyggeligt stort antal dør ligefrem, påviser han. Specielt, har det vist sig at være farligt for folk over 65 år.

For ham er den psykiatriske videnskab stort set den rene pseudovidenskab. Al den snak om at depressioner fx skulle skyldes kemiske ubalancer i hjernen, ser han som en gang bullshit; man har aldrig kunne finde noget belæg for den slags.

Psykiatrien tenderer hele tiden mod det reduktionistiske; stirrer sig blind på en enkelt faktor, og glemmer at tingene (hjernen, mennesket) fungerer i en helhed.

SAM_2942

                                                                               Maleri af Robin Alving

Når psykiatrien får lov til at virke på dette pseudovidenskabelige og skadelige plan, så skyldes det dels – og det fremlægger han løbende bevis for – at de førende folk indenfor selv samme fagområde ikke vil indrømme, at der ikke er opnået de samme fine resultater her som indenfor den somatiske del af lægevidenskaben, og så det kedelige faktum, at mange af dem modtager fine penge fra medicinalindustrien.

Gøtzsche er – naturligvis kunne man sige – ikke den første til at kritisere psykiatrien. Meget af det, han kommer med, danner jo også grundlaget indenfor hele recoverytænkningen, men han er blevet beskyldt for at trække tingene for hårdt op, herunder komme med direkte usandheder. Mange mener, at han ligefrem har stirret sig så ond på den samtlige psykiaterstand, at målet mere eller mindre har helliget midlet.

Fx, synes han at vide, at alle der er på antipsykotisk medicin, partout, får cognitive forstyrrelser – det er altså ikke min erfaring, og i hvert ikke i den grad han påstår. Men ellers synes jeg ærlig talt, at han fremstår meget troværdig og sober. Men jeg ser mig jo, forstås, heller ikke i stand til at gå den enorme mængde dokumentation igennem, og da meget af det, han fremkommer med, ellers svarer til det, jeg selv finder kritisabelt indenfor psykiatrien, kan jeg ikke lade være med at se denne bog som en kærkommen gave.

Men nu er det jo ikke negativitet alt sammen, professoren kommer skam også, i sidste del af bogen, med forslag til, hvordan man kan ændre på tingenes tilstand, både på det overordnede, samfundsmæssige plan, og på hvad man kan gøre som enkeltindivid, hvis man søger hjælp for sine psykiske problemer/sygdom.
Angående det sidste, så lister han nogle helt konkrete bud op på, hvordan man bedst undgår at gå fra asken til ilden. Her kan de hjemmesider, han henviser til bagerst i bogen, også være brugbare.

Alt i alt, en nødvendig bog, der sagtens kunne være en udmærket julegave til din psykiater…

Af Robin Alving

Peter C. Gøtzsche: Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse
Sider: 378
Pris: 159,95 kr
Udgivelsesår: 2015

 

gøtsche

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s