Boganmeldelse: Dan Zahavi ‘Self and Other’

Denne bog er skrevet af den danske professor i filosofi, Dan Zahavi. Den er den seneste fra hans hånd og kan ses som en videreførelse af hans mangeårige undersøgelse af de nært forbundne temaer; subjektivitet, selvet, intersubjektivitet og socialitet. Her behandler han emnet gennem et kritisk engagement i forskellige teorier indenfor såvel filosofien som indenfor den empiriske forskning.

dan

Zahavi er fænomenolog, og viser hvordan den fænomenologiske analyse kan være nyttig her. Han når da også frem til et helt andet resultat, angående hvad selvet er, og på hvordan vi bør forstå det, end det der efterhånden er blevet det gængse: benægtelsen af noget som helst selv, eller at det udelukkende skulle være en social konstruktion.

Zahavi argumenterer for, at enhver teori om bevidsthed, der ønsker at tage den subjektive dimension af vores oplevede liv alvorlig, er nødt til at indrømme et minimalt begreb om et selv.

Den subjektive dimension, eller som det kaldes indenfor den fænomenologiske tradition, førstepersonperspektivet, også kaldet det erfarende selv, tager Zahavi særdeles seriøst. Der er tale om en slags prerefleksiv opmærksomhed: Hvordan føles det for mig? En direkte opmærksomhed overfor indholdet af bevidstheden som det er det for mig på en bestemt måde, uden at man forholder sig til alle mulige teorier, eller den viden der kan måles og vejes.

Men selvom det mest fundamentale niveau af selvet ikke er fx socialt konstrueret, så er der andre dele af det, der er det, mener Zahavi, hvilket viser sig ved en analyse af fænomener som empati og skam.

Sidstnævnte har han for øvrigt en meget indgående analyse af. Skam er en uhyre social følelse, der viser hvordan vores syn på os selv er påvirket af andre menneskers syn på os. Skam kan lære os, hvad det vil sige at være et selv. Skammen fremhæver betydningen af vores relation til de andre. Vi bliver bevidste om os selv gennem andre.

Zahavi har her skrevet  et meget omfattende værk, som med andre ord viser, hvordan en fænomenologisk orienteret og nuanceret refleksion kan bidrage konstruktivt til den nutidige tværfaglige forskning indenfor den cognitive videnskab.  Men det er ikke et, man bare sådan lige læser for sjov. Nej, den henvender sig helt klart mest til den, der på en eller anden måde har filosofi som fag.

 Af Robin Alving

 

Dan Zahavi: Self and Other. Exploring Subjektivity, Empathy and Shame.

Sider: 296

Pris: 323,88 kr.

Forlag: Oxford University Press, 2014

1 Comment

  1. I think this is among the most important information for me.
    And i’m happy reading your article. But should commentary on some basic issues, The web
    site style is ideal, the articles is really nice :
    D. Excellent process, cheers

    Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s