Gravskrift for et punktum

Betablokkens udsendte reporter har netop talt med Frank Steiner fra Dansk Sprogråd, der til sommer indfører nye regler for danskernes brug af punktummet.Satriehjørnet

Hvad går de nye regler ud på?

De nye regler går ud på at hjælpe danskerne med igen at blive en nation af dygtige læsere. Vi har for længe set danske skoleelever blive sejlet agterud, når det gælder om at lære at læse og skrive. Det har regeringen og undervisningsministeriet, sammen med Dansk Sprogråd, besluttet gøre noget ved. Vi vil derfor til sommer starte en landsdækkende kampagne på de sociale medier, der handler om helt at udfase brugen af punktummet.

Hvorfor skal punktummet afskaffes?

Fordi danskerne ikke længere har brug for at kunne skrive så lange sætninger. Punktummet er ikke længere nødvendigt. De fleste undlader helt punktummet i beskeder på de sociale medier og i emails. Punktummet kan misforstås i langt højere grad end kommaet. Desuden vil de nye retskrivningsregler også betyde, at langt flere lærer at skrive og læse, fordi det vil blive betydeligt lettere uden punktummet. Sætningerne vil simpelthen blive kortere. Det vil betyde kortere tid på skolebænken for de mange danskere, der alligevel ikke er plads til på fremtidens arbejdsmarked. Det er en win-win situation for alle.

Men vil Danmark ikke komme til at sejle agterud i forhold til udlandet, hvis vi undlader punktummet?

På kort sigt vil der være tale om, at danskerne skal lære at bruge de nye retskrivningsregler. Vi er dog ikke i tvivl om, at de ny regler vil blive en succes. Danske skolebørn vil nemlig automatisk få lettere ved at lære at læse og skrive. Det vil betyde, at resultaterne af de internationale læsetests vil blive langt mere fordelagtige for den danske eksport. Igen, en win-win situation for alle.

Men mister vi ikke evnen til at udtrykke os nuanceret ved hjælp af det skrevne sprog?

Nej. Den evne har langt de fleste danskere alligevel allerede mistet, så der er ingen grund til at gøre det sværere for samfundet end højst nødvendigt at uddanne danskerne til at stå uden for arbejdsmarkedet.

Men hvad med kommaet? Forsvinder det helt?

Nej, selvfølgelig ikke. Der bliver i disse år flere og flere millionærer og milliardærer i landet. Vi har brug for nemt og problemfrit at kunne kanalisere store pengebeløb ud af landet – samt at kunne samarbejde med store multinationale virksomheder. Derfor vil kommaet stadig være nødvendigt i bankverden, samt for mennesker der har brug for at kunne separere decimalerne i større pengebeløb.

Vi har selvfølgelig tænkt over tingene. Derfor forsvinder punktummet også fra de populære smartphones. Vi har netop fået en aftale med Apple om helt at fjerne det danske punktum fra og med næste version af iOS styresystemet samt den nye iPhone 7.

Hvordan kommer de nye regler til at påvirke de mange studerende på videregående uddannelser?

Danskerne har let ved at vænne sig til nye regler og teknologi. Danmark var således det første land i verden, der lod alle indbyggere registrere ved hjælp af CPR numre. Det hele er en del af en langsigtet plan, der blandt andet handler om helt at fjerne ikke strengt naturvidenskabelige uddannelser fra de statslige budgetter.

Så sproglige uddannelser vil helt forsvinde?

Nej. Kun de uddannelser, der er baseret på brugen af det skrevne danske sprog.

Hvordan tror du, danskerne vil tage imod de nye regler?

Som sagt er danskerne meget tillidsfulde. De betyder at vi, i samarbejde med især USA, er i stand til at koordinere den indsats, der er nødvendig for afviklingen af det danske sprog.

Skal dansk afvikles?

Kun som det skrevne sprog vi kender i dag. Det betyder dog ikke, at vi på sigt vil blive bedre til at indgå i internationale sammenhænge. Vi ser dette som det sidste tiltag i en lang række, der skal gøre Danmark til et foregangsland, når det handler om at aflægge nationale værdier og helt hellige sig den nye verdensorden, som vi alle ved er på vej.

 

Af Jens

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s