20 års hjerneforskning kan skrottes

I fredags bragte videnskab.dk en nyhed om, at der kan være fejl i op mod 40.000 neurologiske studier baseret på Functional MRI (fMRI) analyser. Nyheden er baseret på en undersøgelse fra februar 2016.

Functionial MRI er en billedanalysemetode. Metoden er baseret på målinger af blodgennemstrømningen i hjernen ved hjælp af magnetisk resonans. fMRI har siden 1990’erne været den mest udbredte metode til at måle hjerneaktiviteten hos mennesker og dyr.

hjerne

Årsagen er en fejl i de computerprogrammer (algoritmer), som hjerneforskerne har anvendt til analyse af målresultaterne. Algoritmerne er i følge undersøgelsen baseret på statistiske forkerte antagelser.

Albert Gjedde (professor på Københavns Universitets Institut for Neurovidenskab og Farmakologi) udtaler sig til videnskab.dk:

“…det er en sag, som ryster hjerneforskerverdenen, for man har en enorm mængde litteratur, som er baseret på fMRI-skanninger.”

“En masse forskere har fået en masse artikler offentliggjort, som ikke har været forbundet med den nødvendige skepsis. Det nye studie viser, at den analysemetode, de har brugt, ikke lever op til de krav, der burde være.”

“Når algoritmernes statistiske antagelse er forkert, fører det til fejlkonklusioner. Det betyder, at man ikke kan fæste lid til de studier, der har brugt de her algoritmer.”

Hvad betyder undersøgelsen?

Som Albert Gjedde antyder, så betyder det, at en stor del af den hjerneforsking, der har været foretaget siden begyndelsen af 1990erne, nu kan skrottes.

fMRI scanninger har især været anvendt til kliniske studier indenfor psykiatriske sygdomme, så som skizofreni, bipolar-disorder, posttraumatisk stress, OCD og Alzheimers.
Det betyder, at også forskningen indenfor disse områder skal revurderes.

Referencer

 

Af Jens

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s