Peers er kommet for at blive

Lørdag d. 1. oktober løb årets Psykiatritopmøde af stablen på Sankt Annæ Gymnasium. Det er 8. gang, at psykiatribrugere, pårørende, fagpersoner og politikere mødes på denne måde – og igen var det en stor og vigtig oplevelse.

Årets tema var peers. I en tid, hvor der råbes efter robusthed, råbes der også efter peers. Altså må peers være robuste? Sådan ser virkeligheden nok ikke altid ud. Peers kommer med deres erfaringer og er med til at udvikle hjælpen og omsorgen i psykiatrien. Men der er mange udfordringer i peer-arbejdet, og dem skal vi sammen finde gode løsninger på. Udfordringerne gør, at mange medarbejdere siger: ”Vi synes, at peers er en super ide – de skal bare ikke være lige her hos os.” Jo, de skal, siger jeg. Peers er kommet for at blive. Og peers skal ikke kopiere de medarbejdere og den kultur, der er i forvejen. Hvorfor skulle vi have peers i psykiatrien, hvis de ikke skal udfordre systemet? Peers kommer med praktiske og erfaringsbaserede kundskaber, som netop er et nyt og afgørende supplement, der kan være med til at føre psykiatrien i den rigtige retning. Men det kræver en kulturforandring helt nede i maskinrummet.

Der er fortsat mange udfordringer for mennesker, der lever med en psykisk lidelse. Og der er mange udfordringer for pårørende og de professionelle på området. Stigmatisering, kontanthjælpsloft, kortsigtede økonomiske planer. Man skal være uddannelsesparat og aktiveringsparat, samtidig med, at man ikke altid kan få den behandling, man har brug for.  Den høje førdødelighed og udskrivninger fra psykiatriske afdelinger en fredag, så man kommer hjem til en tom lejlighed. Boformer med tvang, og bosteder med for lidt personale. Der er rigtigt meget at kæmpe for at forandre og forbedre, og der er heldigvis også områder, der er på vej i den rigtige retning. Kodeordet må være, at vi hjælper frem for bekæmper hinanden. Derfor er Psykiatritopmødet forsat et vigtigt forum, hvor vi sammen kan sætte fokus på centrale emner inden for psykiatrien.

Af Mogens Seider, leder af Fountain House og formand for PsykiatriNetværket

Mogens

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s