Spalteplads til gode historier, tak!

D. 10. oktober er Verdens Mentale Sundhedsdag, og det markerer Fountain House sammen med En af os med et debatmøde om psykisk sygdom i medierne.

Mental sundhed er et meget centralt tema, men det er også meget underprioriteret. Der er stadig meget uvidenhed, og det medfører misforståelser og stigmatisering, og det skal vi have åbnet op for. Vi skal huske på, at mennesker, der rammes af mentale udfordringer, ikke er født til det, men det sker i den måde, vi behandler os selv og hinanden på.

Debatmødet i samarbejde med En af os sætter fokus på mediernes omtale af psykisk sygdom, fordi der er en tendens til kraftig dæmonisering i mediebilledet. Medierne er hurtige til at gribe fat i de tragiske historier, som indebærer død og trusler – men det er kun en brøkdel af de historier, der er at fortælle. Der er så mange andre facetter af livet som psykisk sårbar, og de gode historier, der viser, hvordan man kan komme sig, inspirere andre, leve med sine lidelser, er stadig meget fraværende i mediebilledet. Sensationer sælger – skulle vi ikke give spalteplads til de gode historier også?

Med debatmødet vil vi gøre opmærksom på, at stigmatiseringen sker overalt, og at vi har mulighed for at skabe en forandring. Der er brug for mere åbenhed og flere nuancer på de historier, der fortælles. Det kræver, at journalister sætter sig ind i emnet og tør være nysgerrige på de livshistorier, de beretter om. Det kræver også mod hos mennesker med psykisk sårbarheder til at stå frem og være med til at vise, at psykisk sårbare også bare er mennesker, der til tider har noget ekstra at slås med.

mental-sundhedsdag

Af Mogens Seider, Leder af Fountain House

1 Comment

  1. Jeg synes faktisk de gode historier får mere plads end de dårlige. For eksempel synes jeg tvang, bivirkninger, bæltefikseringer, ydmygelser, ledighed osv er emner der for alvor er tabu. Nu. Efter En af Os er begyndt at tale om hvor forfærdelig dejligt det hele er.

    Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s