Boganmeldelse: Experiences of Depression: A Study in Phenomenology

Ovenstående bog er fra 2015, men regnes stadig for at være den hidtil mest dybtgående filosofiske undersøgelse af depression. Den er skrevet af Matthew Ratcliffe, som er professor i filosofi på Durham University. Hans forskning drejer sig mest om emner indenfor fænomenologien, samt om det filosofiske perspektiv på henholdsvis psykiatri og psykologi.

Experiences of Depression er en filosofisk, nærmere bestemt, fænomenologisk undersøgelse af depression, dvs. hvordan det føles at være deprimeret/have en depression.

Ratcliffe viser hvordan fænomenologien er nødvendig for at facilitere en bedre forståelse af de depressionsramtes oplevelser/erfaringer, hvilket den ofte meget biologisk orienterede forskning indenfor området snilt kan profetere af, ja, psykiatrien i det hele taget.

De forskelige typiske symptomer ved depression nørdes igennem i bogen: håbløshed, skyldfølelse,        osv., og Ratcliffe viser hvordan de alle er uadskillelige aspekter af overordnede eksistentielle følelser. Når en person føler sig deprimeret er det for det meste, fordi de eksistentielle følelser er forandrede/forstyrrede. Hvilket kort fortalt, har at gøre med, at hun ser sine muligheder i verden – de muligheder der for hende giver mening ­­ – som værende begrænsede eller fraværende, og hun føler sig da koblet af verden eller distanceret fra den.

Filosofien kan bidrage til depressionsforskningen ser vi, men det modsatte gør sig også gældende. Fx med hensyn til emner som, hvad empati er for en størrelse, oplevelse af tid, viljens frihed. Angående det sidste, så mener Ratcliffe, ligesom mange andre filosoffer, at viljen siges at være fri, om end ikke i radikal forstand. Men ved at studere førstehåndsberetninger fra dem der har haft depression inde på livet, opdager man, at det er en sandhed med modifikationer.

Det er klart en bog, der henvender sig mest til den akademiske læser. Men hvis man bare gerne vil blive lidt klogere på, hvordan det er at have en depression, så indeholder bogen fine brudstykker af den slags førstehåndsberetninger.

 

Af Robin Alving

 

Matthew Ratcliffe:  Experiences of Depression: A Study in Phenomenology

318 sider, 327,62 kr. (e-bog 501,56 kr.).

OXFORD UNIVERSITY PRESS

 

depression

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s