Boganmeldelse: Paul Bloom: Against Empathy: The Case for Rational Compassion

Da jeg fornylig var på Amazon på jagt efter en bog om empati og fik øje på ovenstående titel, tænkte jeg straks: Den bog gider jeg sgu da ikke læse!  Against Empathy …? Det virker da ligegodt provokerende.

Men efter at have læst nærmere, fik jeg alligevel lyst til at gå om bord i den.

Empati skulle gøre os til venligere og bedre mennesker, være essentielt for sociale forandringer i samfundet og i verden. Men det forholder sig, ifølge bogens forfatter Paul Bloom, ganske modsat, og han viser os heri, hvordan empati, der skulle være så godt, faktisk er noget rigtig skidt noget.

Det skal så lige siges, at Blooms definition på empati svarer til den mest populære: ”Det at føle hvad, man tror, andre mennesker føler, idet man erfarer, hvad de erfarer”. (Citeret efter Bloom). Med andre ord, den bygger på den såkaldte simuleringsteori.

Det korte af det lange er, at empati, ifølge Bloom, er skidt, fordi det favoriserer den ene (menneske) fremfor de mange, det kortsigtede fremfor det langsigtede. Vores emotionelle hjernesystemer, forklarer Bloom, som er der, hvor empati udspringer fra, responderer på individer, og har det tillige med at fokusere på dem, der bedst appellerer til os, altså dem der er attraktive, nuttede, og dem der ligner os. Dem ønsker vi så evt. at tage os af, og det går måske meget godt her og nu, men vi ser derved ikke de forskellige konsekvenser, som vores handlinger har på sigt og er samtidigt blinde overfor de personer, hvis lidelser vi ikke kan empatisere med eller pt. ikke gør det.

Bloom citerer herunder Mother Terasas berømte ord: ”If I look at the mass I will never act. If I look at the one, I will.”

Og da det er umuligt at empatisere med individer, man ikke har ansigt på, så dur empati ikke ift. vores ansvar overfor de udfordringer, der er for fremtidige generationer, det være sig klimaforandinger, vaccinationsprogrammer etc.

Noget helt andet er, og her henviser Bloom til videnskabelige undersøgelser indenfor psykologien, så har det vist sig, at empati er en utrolig udmattende akt for psyken, hvilket jo hurtigt kan svække evnen til fx at vise kærlighed og omsorg.

Så Blooms klare konklusion er altså, at empati ikke er brugbar til at lave en bedre verden: Det ødelægger vores dømmekraft, vi henfalder til snæversynethed, hvor fx racisme, vold og krig kan være de ubehagelige konsekvenser.

Nej, empati skal erstattes med “rational compassion”, rationel medfølelse.  Medfølelse og empati er forskellige, siger Bloom. De aktiverer også forskellige dele af hjernen. Vi skal kere os om andres ve og vel, hjælpe dem, skabe et bedre samfund, en bedre verden, men uden den delte følelsesmæssige erfaring som er så central for empati: “read others mind”, fremfor “feel others mind”.  Det er de kognitive kapaciteter, vi skal trække på, ikke de emotionelle. Og så skal medfølelsen være rationel, fornuftig. Vi skal køligt opveje de konsekvenser vores etiske handlinger har på sigt. Omsorg tilført neutral cost-benefitanalyse, kan man sige.

Også i de helt nære forhold, fx som forælder, er der grund til at være kritisk overfor empati. Det kan have de samme negative konsekvenser som på det lidt større plan. Nu om dage taler man så meget om, hvor vigtigt det er, at børn lærer empati, men Bloom mener, at ligesom de skal lære at beherske/kontrollere aggression, så burde en slags empati-manegement være et must i børneopdragelsen.

Summa summarum  –  Det er altså ikke en koldhjertet kyniker, der har skrevet denne bog, og det har været en fornøjelse at læse den. Dette skyldes ikke mindst den interessante videnskabelige forskning, som der løbende refereres til. Bloom viser også, at han har en fin fornemmelse for, hvor kompliceret hele spørgsmålet om den etisk korrekte handling er. Og så gør det jo heller ikke noget,  at han ofte formidler sit stof på en ret underholdende måde.

Paul Bloom er til daglig professor i psykologi og cognitiv videnskab ved Yale University

 

Af Robin Alving

 

Paul Bloom: Against Empathy: The Case for Rational Compassion. Udgivet i 2016

304 Sider, 102,87 kr.  (e-bog: 87,12 kr.)

ECCO

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s