Sebastian fra Bogstøtten har begået en interessant artikel om lykkepiller

Vi 250.000 danskere, der dagligt propper os med antidepressiv, er forsøgskaniner i et stort samfundseksperiment.
For mig hersker ingen tvivl om, at såkaldte ’lykkepiller’ er den rene gift, skriver Sebastian fra Bogstøtten.
Læs hele hans interessante artikel i Politiken om lykkepiller her

2 Comments

 1. TAK til Sebastian for hans velskrevne og meget sande artikel. Uhyggeligt genkendeligt…RART at Sebastian er så klar i mælet, kalder til handling samt kalder på ny viden på området. Ifølge tallene er det sidste himmelråbende nødvendigt – Nu.
  Lene, kontoret

  Liked by 1 person

 2. Tak for en rigtig god artikel!

  Kan ikke lade være med at supplere med mit personlige syn på ”lykkepiller”.

  Hele tanken om at ”justere” på menneskers lykkefølelse er dybt forkert, og derfor er ”lykkepiller” simpelthen en tåbelig fejltagelse.

  Vi kan føle træthed, fordi træthedsfølelsen fortæller os, at vi har brug for at hvile. Træthed er derfor en nyttig følelse. Vi kan føle sult, når vi har brug for næring, tørst når vi har brug for væske, og smerte når vi f.eks. træder på en skarp sten og har brug for at tage vægten af foden for ikke at skære os. Angst fortæller os, at vi bør være forsigtige eller måske endog flygte eller kæmpe eller tage andre forholdsregler. Og sådan kan vi fortsætte gennem hele registret af følelser. ALLE vores følelser er nyttige budbringere, fordi de fortæller vores bevidsthed om noget, som vi har behov for at vide! Derfor har vi grund til at være glade for vores følelser – også de såkaldt ”negative” følelser, der fortæller os, når noget er galt. Det er vigtigt at vide, når noget er galt! Hvordan skulle vi ellers kunne rette op på det?

  Men hvad er så lykkefølelsen for en? Lykke er følelsen af behovstilfredsstillelse! Det føles simpelthen godt at sove, når man er træt, at spise når man er sulten, at drikke når man er tørstig og at løfte foden, når det gør ondt, fordi man står på en skarp sten. Det siger sig selv, at vi ikke kan være lige udhvilede, lige mætte osv. hele tiden, så vores behovstilfredsstillelse er en dynamisk proces, hvor vores lykkefølelse hele tiden svinger op og ned alt efter, hvor gode vi er til at lytte til vores forskellige følelser og til at tilfredsstille de behov, som følelserne fortæller om. Hvis vi over en længere periode føler, at vi får vores behov tilfredsstillet, føler vi os lykkelige. Hvis vi generelt er dårlige til at få vores behov tilfredsstillet, føler vi os ulykkelige.

  Lykkefølelsen er med andre ord en slags indre GPS, der fortæller os, om vi er gode til at navigere på livets vej, eller om vi burde ”lægge kursen om” – altså ændre på et eller andet. Måske vælge en helt anden livsstil. Det svarer til, at bilens GPS kan fortælle føreren, om han/hun kører den rigtige vej.

  Nu kommer der så en smart læge og siger, at vi bare kan spise ”lykkepiller”. Så kan vi nemlig ikke længere mærke, at vores behov ikke bliver ordentligt tilfredsstillet! Det ødelægger med andre ord vores evne til at vurdere vores egen livskvalitet!

  Det svarer til, at vi sletter alle de ubehagelige meddelelser i bilens GPS – dem, der siger: ”Drej til højre” eller ”Drej til venstre” eller ”Vend om!” og i stedet indtaler nogle nye mere positive meddelelser: ”Ih, hvor du kører godt!”, ”Du skal nok finde frem til sidst!” eller ”Pyt med isbjørnene, de er nok bare gået forkert!”. Problemet er bare, at så er GPS’en ødelagt, for så kan den ikke længere fortælle os, når vi kører den gale vej, og hjælpe os med at finde den rette!

  DINE FØLELSER er din personlige GPS. Kun de kan fortælle dig, om dine handlinger gør dig lykkeligere. Og DU er den eneste, der kan mærke dem! Så ødelæg dem ikke med medicin, alkohol, tobak eller andre kemiske/unaturlige påvirkninger. LYT i stedet til dem! Selvom de godt kan være modstridende, skræmmende eller ubehagelige, er de alle vigtige at lytte til, for de fortæller om dine behov. Og tilfredsstillelse af dine behov er vejen til din lykke!

  Mvh.
  Peter Thymark
  psykoterapeut

  Liked by 1 person

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s