Boganmeldelse: Ud af depression uden medicin

I bogen Kærlig hilsen Tante Agathe beskriver psykolog Gunnar Hatt, hvordan man kan behandle de fleste depressioner uden brug af medicin, og det som regel på forholdsmæssigt kort tid, hvis man griber det rigtigt an.

Gunnar Hatt blev uddannet cand. psych. i 1979. Han har en bred erfaring med flere forskellige psykoterapeutiske retninger og har herunder også arbejdet med bl.a. østlig inspireret psykologi.

Hans bog er bygget op omkring tre eksempler på sådan et behandlingsforløb, mere nøjagtigt; tre konstruerede cases, som er baseret på forfatterens egne erfaringer.

Hatt er ikke imod medicin, ej heller elektrobehandling, men han ser det som udelukkende symptombehandling. Vi skal i stedet finde og fokusere på årsagen til depressionen. Og den ligger i den deprimeredes problemstruktur, mener han. Det er denne vi skal arbejde med, og hjælpe klienten til at få øje på dårlige mønstre, og til at bryde dem.

Ifølge Hatt er depression en omsorgsproblematik. Det er ikke noget man har, men noget man gør. Noget dårligt, man gør ved sig selv. Man behandler sig selv dårligt. Depression er symptomet og ikke selve problemet. Den er et resultat af en alvorlig diskrepans mellem, hvad vi har brug for som dem vi er, og hvordan vi faktisk behandler os selv, som så fører til at vi får en negativ og nedgørende holdning til os selv. Og for Hatt ser det ser ud til, at det er et dårligt samspil med de nærmeste omgivelser i den tidligste barndom, der danner grundlaget for de depressive reaktioner.

At medfødte faktorer såsom genetik, eller at kemi kan have en betydning, afviser han ikke, men forud for at noget kommer til udtryk (her depressionen), kræver altid at der har været en opbygningsfase.

Bogen er letlæselig, og forfatteren har tilegnet den de depressive, deres pårørende og deres terapeuter, som da helt sikkert også alle sammen vil kunne hente god inspiration her. Ikke mindst sidstnævnte, der meget ofte er tilbøjelige til at se depression som en apparatfejl og som værende mere eller mindre uhelbredelig. Gunnar Hatt har også været ude for, at behandlere, direkte eller indirekte, har givet udtryk for, at de synes depressive er tunge at arbejde med, og at de føler, at de selv bliver trukket med ned i mørket. Alt dette burde ovenstående bog kunne bidrage konstruktivt til at få lavet om på. For som vi ser her, kan det sagtens lade sig gøre, og tilmed være yderst givende for alle implicerede.

Gunnar Hatt: Kærlig hilsen Tante Agathe. Depressionsbehandling uden medicin.

153 Sider, 199,95 kr.

Udgivet: 2017

Egolibris

Robin

 

 Af Robin Alving

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s