Julegaven til hende der har alt? Måske.
Ovenstående er en meget akademisk og grundig bog, fornyeligt begået af de to nordmænd, Bengt Karlsson og Marit Borg, der begge er professorer i psykisk sundhedsarbejde ved Høgskolen i Sørøst – Norge. De har arbejdet med psykisk sundhed siden 1970’erne, og det er deres erfaringer, forskning og tanker på dette felt, der er samlet her.
Recovery stammer fra en kamp for lige rettigheder til alle mennesker, hvor man særligt har haft fokus på de stigmatiserede, herunder psykisk syge.
De to forfattere viser, hvordan de gode traditioner man har udviklet med recoverybegrebet indenfor arbejdet med psykisk sundhed, nu hele tiden bliver udfordret af den stigende tendens til standardisering, effektivitet og målinger, samt af tendensen til at se det hele i et individualistisk perspektiv, som mest lægger vægt på personens indre psykiske oplevelser. Det sidste kan nemt føre til, at man i al for høj grad ser det som hans/hendes egen skyld, hvis det ikke lykkes at få et godt liv.
I stedet fremhæver de vigtigheden af relationel recovery, hvor de personlige processer ses i sammenhæng med generelle levevilkår og grundlæggende samfundsbetingelser. Kun på den måde kan recovery muliggøre ændringer, der virkelig batter.
Bengt Karlsson og Marit Borg: Recovery. Tradisjoner, fornyelser og praksiser.
178 sider, 329,00 kr.
Udgivet: 2017
Gyldendal Akademisk
Af Robin Alving