Boganmeldelse: Sov rigtigt

Læs Nick Littlehales’ bog: ”Sov rigtigt”, og sig godnat til din dårlige søvn.

Nick Litttlehales er en engelsk søvncoach, der i mange år med stor succes har arbejdet som søvncoach for elitesportsfolk rundt omkring i verden, herunder Manchester United. Han kom oprindelig fra en karriere som salgs- og marketingchef i et firma, der producerede senge, men det udviklede sig efterhånden til en interesse for søvn og restitution i det hele taget.

På baggrund af dette og baseret på sidste nyt fra søvnforskningen, udviklede han så sin metode, R90, (restitution 90), som er den, der lanceres i ovenstående bog. Den kan anvendes af alle, ikke kun elitesportsfolk, og går i al sin korthed ud på, at man i stedet for at fokusere på at få sovet et bestemt antal timer hver nat, skal tænke søvn som noget, der foregår i perioder (cyklusser bestående af forskellige faser og med en varighed af omkring 90 minutter), og at restitution, som jo er søvnens formål, er noget, der ikke kun behøver at foregå om natten. Det er dog godt at sørge for at få det antal cyklusser, man har brug for i mindst 4 dage i streg hver uge, siger han. Dvs. man skal kende sin helt personlige døgnrytme, vide hvilken kronotype man er (det man tidligere kaldte a- eller b- menneske), og så gælder det ellers om at skabe harmoni mellem aktivitet og restitution i dagligdagen. Her er det også 90 minutters cyklusser, man skal gå ud fra.

Det sidste har han mange gode praktiske råd til, hvordan man gør. Bl.a. viser han, hvordan man forholdsvist nemt, selv på den travleste arbejdsplads, kan indlægge kortere eller længere pauser i løbet af dagen. Og ja – den berømte powernap, bliver da også trukket frem som en rigtig god ting.

Diverse myter om søvn aflives i Littlehales’ bog: Fx den med de 7-8 timers søvn pr. nat, at man kan indhente det forsømte ved at sove længere på et andet tidspunkt, og at behovet for søvn falder, når man kommer op i årene.

”Myten om 8 timers søvn”, som der står på bogens forside, var helt klart det, der fangede min interesse, da jeg ofte selv har søvnproblemer, der jo som bekendt ikke bliver bedre af, at man ligger og tænker på, at man partout skal sove så og så mange timer, ellers sker der forfærdelige ting med ens helbred. Og jeg synes da, at vores søvncoach her, har givet mig en helt ny forståelse af tingene samt inspiration til at arbejde med mine udfordringer på en ny måde. Dog kan man ikke lade være med at tænke på, om hans R90-metode i sidste ende ikke bliver lidt for rigid at følge, i hvert fald for alle os, der ikke just er topsportsfolk og derfor risikerer at få den stik modsatte effekt.

Nick Littlehales: Sov rigtigt.
213 sider, 249,00 kr. (e-bog: 149,00 kr. )
Udgivet: 2017
Lindhardt og Ringhof

Sov-rigtigt-E-bog

Af Robin Alving

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s