Folkemødet skaber gensidig inspiration

Fountain Houses leder Mogens Seider deltager i seks debatter på Folkemødet på Bornholm. Han ser frem til gensidig inspiration og til at være med til at påvirke dagsordenen på det psykiatriske område

Folkemødet på Bornholm løber endnu en gang af stablen i denne uge, og Fountain House er stærkt repræsenteret med medlemmer, en medarbejder og leder Mogens Seider, som deltager i seks forskellige debatter.

På Folkemødet er Fountain House medvært i debatten ”Hvordan kan vi få og fastholde flere psykisk sårbare i uddannelse?” sammen med med Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, og Det Sociale Netværk/headspace Danmark. Debatten foregår torsdag d. 14/6 kl. 14 på Kæmpestranden.

Baggrunden for debatten er, at et ph.d.-studie fra Aarhus Universitet fornyligt viste, at 80 procent af de studerende, der benytter sig af Studenterrådgivningen, har et symptompres på niveau med psykiatriske patienter i ambulant behandling.

Mistrivslen er steget i uddannelsessystemet, og det er især blevet svært for unge studerende, der kæmper med psykiske vanskeligheder. De unge, der ofte befinder sig i gråzonen mellem ikke at være syg nok til en indlæggelse – men heller ikke rask nok til at kunne klare uddannelsen uden hjælp.

Debatten skal forsøge at svare på, hvad der skal til for at klare en uddannelse, når man samtidig har en psykisk sygdom at forholde sig til, og hvordan vi kan hjælpe flere mennesker med psykiske vanskeligheder gennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet. Både i SIND, headspace og Bogstøtten, som Fountain House står for, kommer unge, der kæmper med psykiske vanskeligheder og samfundets krav om at komme hurtigt igennem uddannelsessystemet.

Fra Fountain House deltager Astrid, der er studerende og medlem af Bogstøtten, Désirée, dimittend og medlem af Bogstøtten, Martin, medarbejder i Bogstøtten samt Fountain Houses leder, Mogens Seider.

Martin og Astrid

Astrid og Martin fra Bogstøtten er paneldeltagere i det arrangement, som Fountain House står bag sammen med SIND og headspace på Folkemødet.

Invaliderende at stå uden for samfundet

Mogens Seider deltager også i en debat om, hvordan det påvirker livskvaliteten, når psykisk sårbar bidrager på en arbejdsplads. Debatten tager afsæt i den prisbelønnede socialøkonomiske virksomhed Plantagen, som fremstiller kvalitetsprodukter af økologiske bornholmske råvarer. Virksomheden fortæller om at inkludere psykisk syge brugere på en arbejdsplads.

Som pendant til den diskussion stiller en debat skarpt på, hvor langt arbejdsgivere vil gå i bestræbelserne på at holde arbejdsmarkedet åbent for mennesker med psykiske lidelser.

”Vi kan tilbyde meningsfyldte fællesskaber, hvor folk kan føle sig trygge og finde sig selv igen i eget tempo”

“Psykisk sårbare mennesker har ikke brug for dét, vi vil give dem. De vil jo have det, vi andre har. Nemlig arbejde og meningsfyldte fællesskaber. Det er invaliderende at blive sat så langt uden for samfundet, som det ofte sker i forbindelse med psykisk sygdom. Så kan man diskutere, om man er mest ramt af sin sygdom eller af samfundets reaktion,” siger Mogens Seider og fortsætter:

“Der hvor man kan hjælpe er, hvis vi kan tilbyde meningsfyldte fællesskaber, hvor folk kan føle sig trygge og finde sig selv igen i deres eget tempo.”

Han fremhæver også nogle af de værdier, som medlemmer af Fountain House kan nyde godt af gennem kurser i Aftenskolen.

“Jeg tror det kreative, det musiske og det fysiske har mindst lige så stor effekt som den traditionelle behandling,” siger Mogens Seider.

 Psykisk sårbare skal have reelle muligheder

“Jeg synes, målet for en ordentlig indsats er, at psykisk sårbare kan komme tilbage til reelle muligheder, hvor bolig og økonomi hænger sammen. Hvis man bliver ”punket” på sin bolig og sin økonomi krakelerer ens selvbillede,” mener Mogens Seider.

Mogens Seider synes, det er vigtigt, at Fountain House er repræsenteret på Folkemødet og kan være med til at inspirere andre – ligesom han selv kan blive inspireret af nogle af de mange indlæg og debatter, som foregår i den travle uge på Bornholm.

“Jeg tror, vi laver et godt stykke arbejde i det her hus, som kan inspirere andre. Jeg får også selv inspiration og får styrket vores netværk – blandt andet til de kontakter, der støttede os i sagen om den truende lukning af Bogstøtten,” forklarer Mogens Seider.

Mogens-Seider_web-20170314-20-farve

Mogens Seider, Leder af Fountain House

Hvorfor er somatiske sygdomme vigtigere end psykiske?

Han mener, det er forkert, at psykiatrien ikke er ligestillet med somatiske sygdomme.

“Psykiatrien bliver nedprioriteret og skal leve af puljemidler frem for at være på finansloven. Hvorfor har det ikke samme prioritet som kræftområdet?” spørger Mogens Seider.

Sammenfattende har Fountain Houses leder en forhåbning til den dagsorden, som sættes for psykiatrien på Folkemødet.

“Det, jeg interesserer mig for, er, at vi får skabt en større psykiatriplan med større sammenhæng mellem, hvad man laver i regionerne og i kommunerne. Jeg håber, at vi kan få talt politikerne til fornuft og få dem til at forstå, at man ikke kan sætte folks recovory-proces ind i skabeloner. At komme tilbage til arbejdsmarkedet skal ske i et individuelt tempo og i en social kontekst. Man skal ud at være sammen i fællesskaber, hvor der bliver taget hensyn til ens egne håb, drømme og kompetencer,” mener Mogens Seider.

Af Anne-Mette

 

 

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s