Boganmeldelse: “The Craving Mind” af Judson Brewer

Boganmeldelse:

Ovenstående bog er skrevet af den amerikanske psykiater og neurovidenskabsmand, Judson Brewer, der har studeret afhængighed i 20 år.

Hans intention med bogen er at redegøre for, hvad han via sin forskning har fundet ud af, om, hvorfor vi bliver afhængige, og det kan så være ligefra alkohol til sociale medier, og for hvordan vi kan komme ud af det. Afhængighed, definerer han som gentagen brug trods uønskede konsekvenser.

Med hensyn til årsagen, så henviser Judson til vores indbyggede belønningssystem. Det går i al sin korthed ud på, at vi lærer gennem belønning. Der er tale om en ældgammel overlevelsesmekanisme. Mennesket ser noget lækkert mad fx, hjernen siger: Det er nok godt for min overlevelse. Man spiser, det smager godt, og det gælder så om at huske hvad, det var, og hvor det findes. Vi ved nu, at der sker noget kemisk i hjernen, der hjælper os med at huske dette (hvad, hvor), nemlig udskillelse af stoffet, dopamin. Dopamin er et stof der adstedkommer, at vi bliver behageligt til mode eller ligefrem opstemte, og vi vil derfor være tilbøjelige til at søge de ting eller oplevelser, der fremkalder denne følelse.

Opstemthed er ikke lig tilfredshedsfølelse

Men denne velbehagsfølelse eller opstemthed, er ikke lig en vedvarende tilfredshedsfølelse, viser Judson. Altså forventningen om en belønning (den lækre mad fx), som er det, der udløser dopaminet, giver os kun en kortvarig lykkefølelse, og det gør selve belønningen også, hvis da overhovedet nogen, efterhånden som vi gentager handlingen. Måske har naturen indrettet det så snedigt, foreslår han, fordi vi jo nok ellers ville holde op med heletiden, at jagte de ting, vi har brug for for at overleve. Men det er så samtidig det, der gør, at vi hurtigt kan udvikle den omtalte afhængighed, for hvis den behagelige følelse vi får, kun er kortvarig, kan det hurtigt føre til at vi bliver ved med at gentage selv de handlinger, der egentlig er usunde for os.

Med andre ord, kender vi nævnte mekanisme, så ved vi hvilke elementer afhængighed består af, hævder vores forfatter. Det, der bygger på en simpel overlevelsesstrategi, ender nemlig desværre ofte med at have den stik modsatte konsekvens.

Den effektive kur er Mindfulness

Den mest effektive kur mod afhængighed, mener han så er mindfulness. Og han præsenterer os for dette fænomen, både som en meditationsdisciplin og en ditto praksis. Han viser os hvordan, vi herigennem kan få øje på de dårlige vaner, der måske ender med at ødelægge vores liv. Vi skal lære at kunne observere vores trang, følelser, tanker, behov etc., men uden at behøve at reagere på dem. Og vi skal lære at kende forskellen på, altså opleve forskellen på, kortvarig lykke og det der, samtidig med, at det gør os glade, også giver os en følelse af ro og tilfredshed. Her kan vi udnytte det indbyggede belønningssystem for læring, hvor sidstnævnte følelse så skal ses/opleves som synonym med belønningen.

Mindfulness, kan altså give os den mentale fleksibilitet, der er nødvendig for at frigøre vores hjerner fra trangens dominans. Hvilket i sidste ende betyder, at vi udover at komme af med vores afhængighed, også kan få et meget rigere liv, siger Judson.

Ikke en selvhjælpsbog

Det er ikke en egentlig selvhjælpsbog, vores ven, her har skrevet; den indeholder ingen trin for trin fremgangsmetode til hvordan, man kommer ud af sin evt. afhængighed. Henimod slutningen er der dog en henvisning til nogle af bl.a. ham, udviklede apps, der skulle levere mere konkrete anvisninger, men der bliver ikke rigtig redegjort for indholdet. Så det er en lidt misvisende undertitel. Jeg vil tro, at bogens indhold og form, henvender sig mest til den akademiske læser. Judson er lidt interessant og utraditionel, idet han trækker på viden fra både vestlig videnskab, Buddhistisk psykologi og så selvfølgelig på mindfulness praksis. Og for folk der gerne vil lære at mestre meditationens kunst, er den sikkert rigtig god. Her skriver han nemlig meget indgående og engageret, bl.a. om sine personlige erfaringer med at overvinde diverse indbyggede hurdler desangående.

 

Af Robin Alving

 

Judson Brewer: THE CRAVING MIND.

Sider: 256, pris: 139,95kr.

Udgivet: 2017

Yale

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s