Fremtidens Fountain House – Interview med Mogens Seider

Under husmødet den 14. maj 2018 blev spørgsmålet om, hvordan vi overlever fremover rejst. Det har jeg skrevet et par ord om i et interview med Mogens.

 

Fremtidens Fountain House.

Det er en realitet, at Fountain House i fremtiden vil få færre midler fra Københavns kommune, fordi der skal spare 80 millioner mellem 2018 og 2022. Det er tendensen, fordi Københavns kommune er ekstra hårdt ramt af besparelser indenfor socialpsykiatrien. Vi har hidtil modtaget ti millioner om året. Det beløb vi vil modtage frem over, vil blive reduceret over tid.

Hvordan vil Fountain House så komme til at forholde sig til fremtiden for at overleve?

Her tænker jeg også på konceptet. Ifølge Mogens vil vi komme til at arbejde med jobcentrene. Vi har dog allerede et samarbejde med jobcentrene, og det skal som sagt udvikles.

Betyder det, at vores samarbejde med jobcentrene skal udvides således, at de betaler borgernes/medlemmerne brug af Fountain House? Skal det ske på den måde, at borgerne/medlemmerne skal gå gennem jobcentrene og herved blive visiteret?

Der vil blive en plan for recovery, tænker Mogens.

Hvordan vil det fungere i praktis?

Alle medlemmer skal have en medarbejder, som de kan lave aftaler og planer med.

Hvad betyder visiteret?

Det betyder, at Fountain House vil få penge fra en pulje, der hedder ”lov om aktiv beskæftigelse.” Borgeren(medlemmet) henvises hertil og Fountain House får udleveret en sum penge.

Det vi skal kæmpe for:

Mogens og medarbejderne skal kæmpe for at bevare kulturen i Fountain House. Vi skal huske de gamle værdier,  men med mere ansvar til medlemmerne. De skal have mere arbejde, og der skal stilles større krav til dem. Det skal gøres på en sådan måde, at de får en stærkere position i huset. Der skal laves aftaler, som tilfredsstiller en større læring, der bl.a. fører til flere idéer, det vil sige, at vi skal udvikle os til en anden aktør. Vi skal dokumentere, at der bliver gjort en forskel. Medlemmernes udvikling skal følges tættere, end de gør i dag. Og der skal mere arbejde til de ansatte og mere struktureret arbejde til medlemmerne.

Hvad skal vi fortælle Københavns kommune om, hvad medlemmerne vil få ud af at kommer her? Og hvad skal det bruges til?

Ifølge Mogens skal vi kunne give en fortælling om, at medlemmerne skal kunne sige, at de har en oplevelse, at de er kommet tættere på arbejdsmarkedet, gennemført deres uddannelse. Og hvis de ikke kan det, skal de kunne sige, at de er blevet medlem af et fællesskab, hvor de kan deltage i aktiviteter og løse opgaver sammen med andre mennesker. Det er det, det skal bruges til.

Fremtidens Fountain House. Et skifte inden for et år er realistisk.

Det vil medføre, at der skal lægges vægt på kompetencer, så de kan hjælpe medlemmerne videre i livet. Medarbejderne skal tilbydes nye redskaber, som sikrer motiveringsmål og derigennem lede medlemmerne videre i deres udvikling i huset. Takket være mere viden til medlemmerne øves de i at få noget mere ansvar.

Udvikling af medarbejderne skal bl.a. til for at se om, vi har gjort en forskel for det enkelte medlem.

Hvordan står førtidspensionisterne i forhold til Fountain House?

Der skal stadigvæk være plads til førtidspensionisterne, som fortsat bliver betragtet på lige fod med alle andre medlemmer.

 

af Anne Birgitte Arnsfelt

 

 

1 Comment

  1. Jeg ville ønske vi I højere grad stod fast og kæmpede for vores principper, i stedet for at gå ind i en markedsbaseret udbuds-krig. Jeg er tilknyttet en 2.aktør lige nu, og det er tydeligt at deres målsætning om at få mig hurtigst mulig i job, vejer tungere end mit personlige behov for et meningsfuldt arbejdsliv. I Fountain House deler vi værdiggrundlag med et internationalt netværk med over 30års erfaring med at sætte mennesket først og møde medlemmer med tillid til enkeltes ressourcer frem for at stirre sig blind på en “skavanker og skævheder.” Vores hus skænker massere af værdig, fælleskab, frirum, livskvalitet… Det er mit bud at vi kunne blive bedre til at dokumentere Fountain House Københavns berettigelse, som et alternativt tilbud, uden at gå all in på konkurrencestatens præmisser.

    Liked by 1 person

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s