Boganmeldelse: Why Buddhism Is True af Robert Wright

Jeg købte ovenstående bog, da jeg fandt dens undertitel interessant, fordi den lægger op til at være understøttet af noget videnskabeligt, ja, det skulle faktisk være den første bog, der kombinerer bl.a. evolutionsteori med neurovidenskab, for at forsvare de radikale påstande som buddhismen kommer med.

Den er skrevet af Robert Wright, som er journalist og evolutionspsykolog.

Og der er da rigtig nok en vis grad af overenstemmelse mellem titel og indhold. Der eksisterer forskellige buddhistiske retninger, men der er nogle doktriner, der går igen, viser Robert Wright, fx den med, at mennesket ikke ser virkeligheden rigtigt. Det, der synes at være sandt, er bare illusioner. Til disse illusioner, hører også, at vi er tilbøjelige til at tillægge alt, inklusive os selv, essens. Alt dette skulle bevirke, at vi generelt er ulykkelige, og behandler hinanden dårligt. Og han viser, at det, når vi holder disse doktriner op mod moderne videnskab, ikke er en helt så tosset idè endda. Darwins teori om naturlig selektion fx, hævder også, at vi ikke altid ser verden som den ser ud. Men den hævder, at der er en evolutionsmæssig fordel med vores illusioner. Vi ser verden, som vi har haft brug for i tidernes morgen. Om det er den virkelige virkelighed vi ser eller ej, er lige meget, bare det virker, dvs. gør os i stand til at føre vores gener videre. Og naturlig selektion ønsker os som udgangspunkt ikke lykkelige, lykke er kun midlet til målet. Moderne psykologi understøtter også ideen om illusionerne, viser han. Forskellige forsøg og hjernescanninger har vist at vores kognition i høj grad er underlagt illusioner. Ligesom alle psykologer stort det er enige om, at jeget ikke eksisterer i essentialistisk forstand, og at essens i det hele taget blot er resultatet af de teorier, vi har om hvad der måtte ligge bag vores perceptioner.

Men det er så det. For selv om vores forfatter behandler de buddhistiske tekster med stor interesse og engagement, så indrømmer han også, at det ikke er her, man skal håbe på, at finde den helt store sandhed om verden i metafysisk forstand. Så bogens titel er misvisende. Den burde snarere indeholde noget med, om hvorfor mindfulness meditation (som jo godt nok stammer fra buddhistiske traditioner), er godt. For det er jo det, der viser sig at være hovedtemaet. Og så siger han jo også et sted, at den væsentligste grund til, at han skrev bogen, skyldes bekymring for den stigende tribalisme, han ser i vores tid; flere og flere mennesker definerer deres identitet i skarp opposition til andre grupper, altsammen udsprunget og understøttet af vores tendenser mod essentialisme. Sidst nævnte tendens, viser han, kan man så bekæmpe eller i hvert fald underminere med mindfulnesss meditation. Det kan nemlig lade sig gøre, at rewire den måde mennesket via evolutionen er blevet programmeret på, hvis man lærer, at man godt kan distancere sig til sine følelser, forholde sig objektivt til dem, og i sidste ende opdager at det er muligt at påvirke dem, og derpå radikalt ændre på sin respons overfor de påvirkninger man får, udefra som indefra.

Så det er bare endnu en bog om mindfulness meditations velsignelser, vi har her.

 

Af Robin Alving

 

Robert Wright: Why Buddhism is True. The Science and Philosophy of Meditation and Enlightenment.

Sider: 320, pris: 199,95 kr., e-bog: 92,00 kr.

SimonandShuster

Udgivet: 2017

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s