Vintersysler i Service

Jeg har på redaktionens vegne besluttet mig for at tage temperaturen og sætte lidt lys på nogle af de mange, af og til let oversete aktiviteter der hver dag foregår i Fountain House. Aktiviteter der ofte har stor betydning for husets drift og hverdag i det hele taget, men som vi ikke altid ved så meget om. I husets natur kommer de mennesker, der er en del af husets hverdag på forskellige tidspunkter og dage, og netop derfor kan det af og til, være svært at vide hvad der egentlig foregår af spændende ting rundt omkring i husets mange hjørner.

I dag har jeg fået lov til at høre Daniel løfte sløret for nogle af de mange ting han går og laver alene og sammen med andre med base i serviceenheden i værkstedskælderen i hovedhuset.

_dsf5485

”Nirvana” blæser derudaf

”Nirvana” blæser derudaf på en midt 90’er youtube playliste, der er placeret centralt i det store og relativt lyse værksted i kælderen i Fountain House. Daniel fortæller om nogle af de mange ting han går og arbejder med hernede og mange andre steder i huset. ”Den helt store ting er plantekasserne” fortæller han, mens han peger, forklarer, og måler et par ekstra gange på et næsten færdigt eksemplar af de store solide plantekasser, der siden efteråret er blevet gjort klar, primært med Daniels indsats.

_dsf5427

”Til foråret skal de ud på terrasserne, en enkelt skal stå indenfor hos Fontana” forstår jeg alt imens, Daniel forklarer vigtigheden i at få lavet kasserne ordentligt, med træolie, de rigtige bundhuller, og foret med plastik, hvis de skal kunne holde længere tid i slud, regn og hedebølge udenfor.

_dsf5449

”Jeg laver mange forskellige renoverings og vedligeholdsopgaver i huset, og hjælper også enkelt personer med ting de skal have ordnet. Hvis der ikke er så mange ad hoc opgaver, har jeg altid kasserne her jeg skal have klar til det bliver lysere og varmere” Fortæller Daniel videre, imens jeg udenfor kældervinduet kan skimte den mørkegrønne havestol af træ der ligesom samtlige af husets øvrige træmøbler siden januar sidste år, er blevet renoveret og malet, med Daniels og andre medlemmers indsats.

 

”Eye of the tiger”

Det er blevet tid til ”Eye of the tiger” på playlisten, der umærkeligt afsløser Guns’n Roses og ”Dont you cry tonight”. ”Jeg er nok en af dem der er mest i huset” fortæller Daniel, der har haft sin gang her i præcist et år i disse dage. Daniel kommer af og til i ”Kæmperne”, en Københavnsk idrætsforening for psykisk sårbare, men ofte er det,  at han gerne bruger fem til seks timer hver dag i Fountain House.

_dsf5504

”Jeg har det faktisk bedst når jeg er her”, forklarer han, jeg bliver af og til rastløs og urolig når jeg er hjemme fortæller han og tilføjer, at det med at være alene er noget han arbejder med, og bliver bedre til efterhånden som han får mere overskud i sin hverdag.

Daniel er også involveret i havearbejdet udenfor huset, og inden han vil vise mig ”Eventyrhaven”, når vi at komme forbi andre hans små projekter, som hans samling af egen producerede havenisser i træ, og en kopholder, som han med et glimt i øjet har store planer for masseproduktionen af. Der er plads til det uhøjtidelige og skæve i Daniels verden, og samtidig fornemmer jeg at han trives virkelig godt med at kunne udføre et stort konkret stykke arbejde som han gør det for Fountain House

Jordskokker og Tulipaner

Daniel er engageret, utrolig imødekommende og behjælpsom som han fortæller vidende om nogle af de mange planter der findes i de nye bede for an huset. Senest er jordskokkerne blevet plantet i januar, men ellers er det næste der sker at Tulipanerne, som Daniel også har været med til at så, blomstrer lidt senere på året. Haven foran Fountain House, er kommet i stand med storhjælp og bidrag fra primært Jørgen Dahl Madsen, forfatter og ildsjæl bosiddende på Østerbro, der bl.a. arbejder med at udbrede urbane grønne miljøer.

_dsf5527

Mange af service medlemmerne har været aktivt med inde over processen med haven, og jeg forlader Daniel, dejligt beriget af ny viden om hverdagen i værkstedet, og med fornemmelsen af en dynamisk og fungerende service enhed, der dog Med Daniels ord, savner og har brug for at en tovholdende medarbejder fremover knyttes fast til den daglige drift i kælderen.

Mange bække små

Tilbage i cafeen, går jeg og funderer over netop de mange grene og kroge i huset, hvor meget aktivt arbejde udføres af medlemmer, medarbejdere, og frivillige udefra, der alt sammen som bække små, er med til at vedligeholde vores kære hus, og holde gejsten oppe og dørene åbne for vores gode arbejdsfællesskab.

Af Nikolaj

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s