Nyt fra husets grønne bede – overvejelser og ideer fra Jørgen Dahl Madsen

Jeg har fra redaktionens side kontaktet Jørgen Dahl Madsen, eller ”Plante – Jørgen” som han også hedder i daglig tale i service-enheden. Jørgen driver kommunikationsfirmaet ”JDM Communications” og har i mange år beskæftiget sig med klima, miljø og byplanlægning. Han har bl.a. forfattet en lang række udgivelser om klima og byliv bl.a. bogen Grøn Puls.

fotos 2 juni 2018

Jørgen er igennem godt to år kommet jævnligt i huset på frivillig basis, med sit tilbud om beplantning af udendørsarealerne.  Tilbuddet indbefatter at husets medlemmer kan deltage i arbejdet. Mange har taget imod tilbuddet og resultatet er først og fremmest et anderledes frodigt og grønt forparti af huset, samt et efterhånden veludviklet og attraktivt ansvars og fokusområde for service enheden i huset.

Prydhaven terapihave 2

Jeg har spurgt Jørgen hvilke overvejelser han gør sig om sin indsats og om projektet:

Der kan rejses mange spørgsmål om projektet:

          Hvorfor alle de økologiske planter, jordforbedring og liv til sommerfugle og insekter foran Fountain House i Teglværksgade og i de små gårde?

          Hvorfor biologiske levende vedbend ved muren og planter der lagre kuldioxyd, afgiver ilt og filtrerer den omgivende luft? 

          Hvorfor skal Fountain House levere ren luft og forbedringer til resten af byen/gaden

–      Hvilke værdier er der i det for Fountain House?

Værdierne må gøres nøje op og kan deles i tre og måske flere områder. Med lidt store ord kunne man måske sige:

1) Organisationen viser sig som levende og udadvendt med et samfundsengagement og social ansvarlighed. (CSR virksomhed). Et godt image eller PR værdi kan løfte andre projekter med offentlig og privat støtte og bredt engagement. FH beviser at kunne deltage i offentligt privat partnerskaber med lokale aktører i det omgivende samfund. Forskønnelse og forgrønning på gadeplan viser et velplejet image udadtil.

2) Aktiviteten kan være psykisk sund for de interne deltagere med de kendte effekter fra haveterapi. Opbygningen af de små grønne områder kan være en afslappende, sjov og anderledes aktivitet, som fører tankerne i let og lysere retning med dybere mening. De legende bede med Dronningeindgangen (hun kommer nok snart?), Christians selvskabte fantasihave. Nordskoven, bærhaven, prydhaven, klosterhaven og valnøddeparken giver mulighed for sjove og fantasifulde samtaler.

3) Hvad med den hårde økonomiske bundlinje for FH? Med samfundets interesser i projektet er der gode muligheder for støtte udefra, hvilket allerede er bevist. Det hidtidige projekt er drevet af fundraising, sponsorvirksomhed og partnerskab med afprøvning af udviklingsmuligheder. En ren virksomhedsøkonomisk drevet aktivitet i et profit- og vækstsamfund er sværere, men en kombineret model i en blandingsøkonomi vil være optimal. Er der langsigtede muligheder for at skabe en lokal planteskole? Er der muligheder for at deltage i planteprojekter i institutioner, boligområder eller andre steder med beskeden aflønning af interesserede fra Fountain House? Er der andre gode ideer?

Mange hilsener

Jørgen

rhdr

 

 

Fra huset skal lyde en stor tak for det store synlige arbejde der er udført af Jørgen og medlemmer fra serviceenheden. Vi håber projektet fortsætter til glæde for huset som helhed og for en fortsat grønnere og frodigere Teglværksgade.

 

Af Nikolaj

fotos juni 2018

 

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s