“Den ottende himmel” – anmeldelse af digtsamling

I går da jeg gik i seng var jeg en olding/men i morges da jeg stod op/var jeg kun sytten/jeg har hele tiden vidst at det ville ske/jeg troede bare ikke på det/og pludselig er alt så enkelt/som at sidde i lænestolen/og drikke en kop kaffe/og vente på at det skal begynde

Jeg læser normalt ikke digte, men jeg kan ikke lade være med, at anbefale ovenstående digtsamling, der udkom i slutningen af sidste år, forfattet af en af mine gode bekendte. Den består af 42 prosadigte, hvor han, især i de første 20, skriver om hvordan han oplevede det at komme ud af en alvorlig depression, som havde stået på i hen ved 6 år, på en meget fin og livsbekræftende måde. Mange vil sikkert kunne finde genkendelse og inspiration her.

Jesper Frederiksen beskriver, hvordan han pludselig kan mærke glæden ved livet igen, beskriver den rus, ja, til tider, euforiske følelse som dette hensætter ham i, følelsen af at alt hænger sammen, at han er et med alt, er i kontrol, som i disse to strofer i digtet, Vision:

  • Gennemsyret af livet/går jeg langs med søerne/alle bølgerne er på min side/hvert eneste græsstrå vil det/samme som jeg

  • Hvis jeg rækker hånden ud/kan jeg røre ved solen/jeg holder universet/i min hule hånd

Men han beskriver også den pludselige angst, som griber ham: for varer det her mon ved? Det hører vi om i digtet, Vendepunkt, hvor vi også bliver vidne til hvordan han med stor patos – ja, nærmest desperation – forsøger at få sig selv til at tro på det:

  • Bort med angst og smerte!/bort med alt det triste!/hvorfor skulle ikke netop dette skridt/være begyndelsen til noget bedre?/hvorfor skulle ikke netop denne vej/føre til de højeste tinder/til morgengryet til miraklet? .

Og netop visheden om at man ikke kan tage noget for givet, at lykken/glæden ikke behøver vare evigt, får ham til at opfordre os til at påskønne alt det smukke, det gode der findes, og leve fuldt ud. Som det lyder et sted:

  • Gør derfor alle dine dage til mærkedage/sug luften helt ned i bunden af lungerne/mærk alt det du har i hjertet og hjernen/se som om du aldrig skulle se igen

Ja, vi kan ikke tage noget for givet, og da slet ikke mirakler, som vi kan forstå, at han pludselig føler sig omgivet af, og som vi ser i digtet, Uden grund, nærmest også må føle er det, der er hændt ham; han er kommet ud af sin depression, tilsyneladende helt uden grund – med andre ord – et mirakel. Vi hører nemlig her om hvordan han undres over, hvordan det der før helt kunne tage livsgnisten fra ham, nu nærmest har den modsatte virkning.

Så at denne første del af samlingen indledes med et uddrag af den amerikanske digter, Walt Whitmans digt, Mirakler, er nok ikke tilfældigt, for ligesom Whitman, så ønsker Jesper, at hive mirakler ned fra deres piedestal, og via sine digte, vise os, at de egentlig er alle steder, selv i det mest hverdagsagtige, som vi derfor skal lære at sætte mere pris på.

Af Robin Alving

Jesper Frederiksen:   ”Den ottende himmel.”

Sider: 63, pris: 149,45 kr.

Skriveforlaget

Udgivet: 2018

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s