Indtryk fra konferencen om studieliv og mental sundhed på DPU 15. marts.

160 mennesker var samlet i Festsalen på DPU fredag, d. 15. marts for at diskutere studieliv og mental sundhed.

Alt for mange studerende kæmper med stress og mistrivsel – de bliver forsinkede i deres studier eller slet ikke færdige. Og psykiske
problemer er fortsat et stort tabu på de videregående uddannelser. Men det hjælper ikke at tie problemerne ihjel.

Derfor havde Støtteforeningen for Fountain House i samarbejde med bl.a. Bogstøtten, Studenterrådgivningen og RUC inviteret til en konference, der kastede et kritisk blik på den dominerende individualisering og præstationskultur. Og også, på den anden side, gav taletid til modtræk og nye fællesskaber.

I et af oplæggene på konferencen beskrev to medicinstuderende fra Panum således et studenterdrevet initiativ, kaldet Pusterummet, der er sat i verden for at øge trivsel og fællesskab. I løbet af forsommeren bliver Pusterummet også en fysiske størrelse i form af lokale Panum, hvor der er plads til hvile og sociale formål. Fagbøger har ingen adgang.

Et medlem af Bogstøtten, Isis Hvitsted fortalte sin personlige historie, og et andet medlem, Tilde Potoker talte bl.a. om en basisgruppe, hun og andre i Bogstøtten har oprettet som et modtræk til stress.

Konferencen sluttede med en paneldebat, hvor nogle af dagens oplægsholdere og inviterede gæster, bl.a. SF’s psykiatriordfører Trine Torp, diskuterede mulige løsninger på de store udfordringer. En af de gennemgående pointer var: Selv om strukturelle forhold som fx den såkaldte Fremdriftsreform bærer en del ansvaret for stress og mistrivsel, er det væsentligt, at de studerende også selv er en del af løsningen. Det er ikke nok bare at forbedre vilkårene.

Vi har fra mange sider hørt meget positiv feedback på konferencen, og nogle af deltagerne har tilkendegivet, at de ønsker at fortsætte det gode initiativ fx ved danne netværk.

 

Af Christian Ciesla Guld

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s