Boganmeldelse: “Think Differently”

Filosofi er en underkendt disciplin i dag, mener forfatteren til ovenstående bog, og hensigten med den er, at lære os, at filosofi ikke bare skal være om logiske problemer og den slags, vi kan og skal også anvende denne disciplin på vores liv, og på hvordan vi lever det.

Vi kan bruge filosofi til at stille spørgsmål, og selvom vi ikke får svar, så kan vi sagtens blive klogere, mener Ferner, og ikke mindst bevare vores sunde nysgerrighed på verden.

Han viser dette ved at tage fat på nogle af de temaer og diskussioner, der er aktuelle indenfor filosofien i dag, fx; at argumentere rigtigt, at være kødspiser eller ej, de sociale spilleregler, og det virtuelle liv.

Hvert tema helliges et kapitel, hvor han redegør for det begrebsmæssige og kommer med forslag til, hvordan det kan anvendes i den praktiske virkelighed. Der refereres herunder til forskellige filosoffers tanker og teorier.

Det virtuelle, kan fx få os til at fundere over hvad mennesket i grunden er for en størrelse. Dette har fået nogle tænkere til at introducere det posthumane menneske. Vi er sædvanligvis vant til at forstå os selv som en fasttømret biologisk størrelse, men må erkende, at vores jeg, jo kan spredes ud over forskellige online platforme. Og hvad er der egentlig, så virkeligt ved virkeligheden?  Nogle foreslår, at vi måske lever i en computersimulation, noget man ikke lige kan afvise. Og hvis vi gjorde, hvad ville det så have af implikationer, kunne man spørge ..!?

Bag hvert kapitel er der redskaber – toolkits, der hjælper læseren med at holde styr på det, man har lært indtil videre, hvorefter der er forslag til andet læsestof og andre måder at blive klogere på emnet på. Bogen er spækket med meget grafiske illustrationer i ofte orange og limegrønt, der bruges til at guide læseren gennem stoffet. Den fremtræder i den grad som en rigtig arbejdsbog, og jeg tror, man enten elsker eller hader formatet. Det, sammenholdt med, at indholdet godt kan virke lidt for overfladisk, gør at den nok mest henvender sig til nye i filosofi, og jeg tænker at den med fordel kunne bruges i diskussionsgrupper med fx teenagere. Og måske ER det netop Ferners bagtanke.

Adam Ferner har en ph.d. i filosofi fra 2014, og underviser på Royal Institute of Philosophy i London, men arbejder også på steder for unge mennesker og andre alternative læringsrum.

 

Af Robin Alving       

 

 

Adam Ferner: ”Think Differently”.

Sider: 160, Pris: 85,00 kr., e-bog: 61,00 kr.

Forlag: WHITE LION PUBLISHING

Udgivet: 2018

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s