Kreativitet og fællesskab – to studerendes indtryk af Fountain House

Tirsdag d. 11. juni 2019 kl. halv 10 står vi nervøse og håbefulde udenfor Fountain House, uden at ane hvad der venter os. I receptionen bliver vi mødt af en venlig mand, som straks genkender os som ‘de to studerende’. Vi bliver budt på kaffe og tager plads i cafeen. Her sidder folk rundt omkring og snakker på kryds og tværs. Vi suger stemningen til os, og vores nervøsitet forsvinder i takt med, at vi gør os bekendte med stedet. Den lille sofakrog, hvor spillene står stablet oven på hinanden på hylderne, skaber en hjemlig stemning. De små caféborde, hvor folk sidder med en kop te eller kaffe, lægger op til snak om stort og småt. Rummet emmer af hygge, og vi føler os hurtigt trygge her.

 

 

Med fokus på emnet tilhørsforhold deltog vi primært i Ungehuset Fontanas aktiviteter i Krealokalet i løbet af to uger inden sommerferien. I den tid oplevede vi at blive taget godt imod af både medarbejdere og medlemmer, og at følelsen af tryghed på mange måder karakteriserede vores indtryk af stedet. Vi oplevede en særlig opmærksomhed på og hensyntagen til hinanden, og dermed var der plads til at være sig selv – for medlemmer og medarbejdere såvel som for to nysgerrige studerende.

Ud over plads til at være sig selv, lagde vi også mærke til en tydelig plads til udfoldelse og kreativitet i alle husets rum, blandt andet i krealokalet, hvor forskellighed opfattes som en styrke. Det bliver derfor et frirum, hvor der er plads til at slippe fri fra tankerne og fokusere fuldt ud på det kreative projekt, man har gang i, eller engagere sig i snakken hen over bordet.

 

To uger i Fountain House belyste for os hvilke elementer, der blandt andet spiller ind på at skabe fællesskab. De temaer vi så gentage sig i både aktiviteter og samtaler var først og fremmest plads til at være sig selv, fordi rammerne muliggjorde tryghed og åbenhed. Derudover skabte rummene i huset rammerne for at lave aktiviteter, der fik medlemmerne ud af hovedet og ned i kroppen igennem kreative projekter. Gennem samtaler fik vi indtryk af, at mange satte pris på at komme ud og være kreative i fællesskab med andre. Det sidste gennemgående tema, vi observerede og hørte mange beskrive, var den frivillighed, der driver Fountain House. Eftersom at ingen er tvunget til at komme, skaber det en lyst til at vende tilbage, som giver muligheden for selv at skabe sit tilhørsforhold til stedet. Mange definerede derfor Fountain House som et frirum, der står i kontrast til det omkringliggende samfunds krav.

 

 

Det fællesskab vi har oplevet i Fountain House, både igennem egne oplevelser og medlemmernes fortællinger, bygger i høj grad på, at alle kan komme ind af døren som de er. Der er plads og rum til aktivitet, i det omfang det kan overskues, og det bygger alt sammen på, at alle deltager af egen lyst.

 

Bevidstheden om at alle, der kommer i Fountain House, kæmper med noget, skaber en særlig forståelse for hinanden. Denne stemning oplevede vi på egen krop, fra det øjeblik vi trådte ind af døren. Det er oplevelsen af, at der altid bliver sagt hej på gangene, at man bliver spurgt ind til og set i øjnene af medarbejderne i huset. Der er plads til både ro og koncentration såvel som snak og dyb samtale. Her kan man både være sig selv og for sig selv, men samtidig være sammen med andre. Her hører man til, fordi rammerne kan rumme forskellighederne.

Af Hannah Viftrup og Anna Balslev

(Hannah og Anna var i juni måned på besøg i Fontana i forbindelse med en opgave på deres studie i antropologi i Århus)

 

 

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s