Mohammed Abouelleil Rashed, der er lektor i filosofi ved Kings College London, interesserer sig især for filosofi om psykiatri, og er som så mange andre utilfreds med den måde psykiatrien og samfundet generelt ser, og behandler den
psykisk syge/sårbare` på, hvilket har givet anledning til ovenstående bog.
I UK og USA findes de rigtig store modreaktioner/bevægelser, som Madaktivisme, herunder Mad Pride og Madpositivisme. De forkaster, sprog som mental sygdom
og forstyrrelser
, og kræver/tager ordet mad
, altså gal tilbage. De kræver at samfundet skal anerkende en speciel kultur: madkultur, med tilhørende identitet. De mener, at madness DANNER grundlag for kultur og identitet.
Men hvordan kan/skal samfundet respondere på dette, spørger vores forfatter?
Dette forsøger han i sin bog at skabe en filosofisk begrebsramme for. Ja, det er faktisk den første fyldestgørende filosofiske undersøgelse af denne aktivismes påstande og krav.
To spørgsmål bliver det ifølge ham, vigtigt at besvare:
- KAN madness danne basis for kultur og identitet?
- Besidder kravet om anerkendelse normativ kraft, og hvis det er tilfældet, hvordan skal samfundet så respondere på dette?
Begreberne, kultur, identitet og anerkendelse, bliver efterfølgende nøje dissekeret, sidstnævnte i høj grad med anvendelse af filosoffen, Hegels forståelse af selvsamme.
En meget velskrevet bog, for den der er interesseret i psykiatri, ønsker forandringer, og kan lide at fordybe sig.
Af Robin Alving
Mohammed Abouelleil Rashed: Madness and the demand for recognition. A philosophical inquiry into identity and mental health activism.
Sider: 296, pris: 301,95 kr.
Forlag: Oxford
Udgivet: 2019