Boganmeldelse: “Din foranderlige bevidsthed”

Hvad er psykedeliske stoffer, hvad kan de, og kan psykiatrien mon drage nytte af dem? Sidstnævnte har længe været et omstridt spørgsmål, og gennem årene har der været en hel del forskning på området, indtil den på et tidspunkt faldt i unåde. Men i de senere år er der kommet gang i forskningen igen, mest i USA, men også herhjemme på Rigshospitalet, hvor man undersøger stoffernes effekter på hjernen.

Din foranderlige bevidsthed er skrevet af Michael Pollan, der er en anerkendt, amerikansk videnskabsjournalist. I bogen gennemgår han denne udviklings historie, og der fokuseres her på stofferne, LSD og psilocybin, og på disses indtog i den vestlige verden.

Michael-PollancJeannette-MontgomeryBarron_2

Kort fortalt: I 40erne blev LSD rent tilfældigt opdaget, og op gennem 50erne og et stykke ind i 60erne, lavede man forsøg med at give LSD og psilocybin til alkoholafhængige, døende kræftpatienter og folk med svære depressioner. Resultaterne var så lovende, at man blev svært begejstrede. Og de var, fortæller Pollan, faktisk medvirkende til at den gængse psykologi på det tidspunkt ændrede sig, dvs. gik fra behaviorisme og over mod det indre liv, bevidstheden. Et sted i 60erne blev stofferne dog koblet til modkulturen, og stillet i dårligt lys, og derefter gjort ulovlige. Men da der stadig var nogle der troede på deres gode potentiale, gik forskningen under jorden. Først efter 40 år har den etablerede videnskab turde tage den op igen. Pollan tror, at dette især skyldes den stadige stigning i depressioner, som man ikke har effektiv nok medicin til at behandle. Undervejs i gennemgangen møder vi nogle meget spændende og farverige mennesker, heraf nogle tidligere forsøgspersoner og pionerer på området. Og på et tidspunkt bliver vi vidne til hvordan vores forfatter prøver stofferne på sin egen krop.

Men hvad er det stofferne kan? Michael Pollan tager os med ind i det videnskabelige laboratorium, og vi bliver klar over, at det er deres evne til at ophæve jeg`et, altså selvtranscendens der er hele humlen. Selvtranscendensen gør, at vi føler, at vi lever i nuet, er et med alt og alle, og at alt får mening. Fuldstændigt svarende til det man kan opnå med meditation. Hjernescanninger af folk der har mediteret i gennem længere tid og af folk under indflydelse af psykedeliske stoffer viser da også, erfarer vi, de samme neurale korrelater, dvs. der ses et fald i aktiviteten i det netværk, der ser ud til at have at gøre med dannelsen af den konstruktion vi kalder vores ego. Og disse ændringer virker til at vare et stykke tid efter seancen, nøjagtig det man observerede i de tidligste forsøg med stofferne. Og det ser dengang som nu ud til, at dem der har de mest intense oplevelser under påvirkningen, er dem der profeterer mest af den.

Vi hører også om hvordan der spekuleres i, at det evt. kunne blive nødvendigt eller gunstigt at supplere med anden terapi eller fx meditation i en fremtidig behandling med psykedeliske stoffer. Men uanset hvordan man kommer til at gribe det an i en given fremtid, så er der en anden ting som allerede pionererne fandt ud af er vigtig, skriver Pollan, nemlig set og setting, altså det indre og ydre miljø en terapi med psykedeliske stoffer finder sted i. Mindset og de forventinger personen tager med sig ind i sessionen er afgørende, ligesom de ydre omstændigheder den finder sted i er det. Der skal fx altid være en person med erfaring og viden på området tilstede til at observere, og evt. guide personen gennem oplevelsen. Mange forskere, får vi at vide, gør derfor meget ud af at understrege, at psykedelisk terapi ikke bare er behandling med et psykedelisk stof, men snarere en form for psykedelisk assisteret terapi.

En meget varm og medrivende bog, hvor forfatteren virkelig er gået all in i afsøgningen af sit materiale. Den er letlæselig, og henvender sig til alle med interesse for området.

Af Robin Alving

Michael Pollan: Din foranderlige bevidsthed. Den nye videnskab om psykedeliske stoffer.

5978d2ee-6d09-487c-89d3-5c9f67765ce8_1578821087

Sider: 350, pris: 272,95 kr.

Forlag: Klim

Udgivet: 2019

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s