Boganmeldelse af Robin Alving

Dannelse. At blive et større menneske.

Forfatteren til ovenstående bog, Lene Andersen er økonom af uddannelse, har en overgang læst teologi, og har skrevet en hel del bøger, og så er hun medlem af Romklubben og medstifter af tænketanken, Nordic Bildung, der et netværk hvis mission, det er at arbejde for en fremtid rig på mening og kultur.                                                     

Hensigten med bogen er at få os til at indse, at vi i den grad har brug for ændringer i vores samfund og verden; der er for mange der mistrives, antallet af depressioner stiger som aldrig før, og der er katastrofale forandringer med hensyn til klimaet. Vi har brug for redskaber til at tackle de udfordringer vi står med, med digitalisering, globalisering, miljøforandringer, de nuværende og kommende pandemier. Dannelse, er kodeordet, mener Andersen. Og en bæredygtig økonomi. Og vi skal gribe chancen nu, siger hun, hvor coronakrisen måske alligevel tvinger os til at lave ændringer.

Dannelse er for hende kort fortalt lig moralsk og følelsesmæssig modenhed, men det er også at have den uddannelse og viden, der gør at man kan fungere og dermed trives i sit samfund. Det er at være dybt integreret i den kultur og det samfund man lever i, og så samtidig være i stand til at fungere som en selvsikker og ansvarlig borger, der kan udtrykke sin unikke personlighed indenfor det fælles værdisæt. Frihed og ansvar er dermed centrale begreber i dannelse.

Dette begreb om dannelse svarer meget godt til det, der oprindeligt stammer fra Tyskland omkring år 1800, og hun viser hvordan der er et interessant overlap mellem tankerne/filosofien om dannelse dengang, og den moderne udviklingspsykologi. Og vi ser at det i den grad er borgernes følelsesmæssige udvikling, der er fundamentet for dannelse og dermed for demokrati og politisk frihed, det kræver nemlig en vis modenhed.

Grundtvig tog som så mange andre herhjemme på hans tid, også den tyske ide om dannelse til sig, men indså at den almindelige befolkning dvs. bønderne, også havde brug for den, hvis Danmark skulle ud af den dybe fattigdom som landet befandt sig i på det tidspunkt. Hans berømte folkeoplysning blev født, og han fik ideen om folkehøjskolerne. Det var dog læreren, Christen Kold der for alvor fandt ud af hvordan man underviser så det bliver til dannelse. Andre store nordiske lande kopierede højskolerne fra 1860`rne, og snart var lykken gjort; Norden kom til at tilhøre en af de rigeste dele af Europa, og overgangen fra de feudale landbrugssamfund til de moderne, demokratiske, industrialiserede nationalstater kom til at forløbe ganske fredeligt.

Alt det må vi erindre os selv om, mener Andersen, og give dannelse en renæssance. I sidste del af bogen kommer hun så med forslag til hvordan dette kan gøres. Summa summarum: Der skal investeres i folkeoplysning overalt, lige fra folkeskolerne til medborgerhusene. Der skal simpelthen mere fokus på kulturel arv, naturen, litteratur, filosofi, sprog, historie og åbne samtaler. Og med hensyn til uddannelsessystemet og dets indhold, så er det vigtigt hele tiden at tilpasse det til vores følelsesmæssige udvikling. Hun kommer også med et forslag til hvordan en bæredygtig økonomi kan se ud. Men som hun gør os opmærksom på, så er hendes forslag kun en skitse til en ide, det hele skal diskuteres og videreudvikles. Idet hun kritiserer den kapitalistiske økonomi, citerer hun en amerikansk økonom og filosof (K. E. Boulding) for en gang at have sagt at: ”Enhver der tror, at eksponentiel vækst kan fortsætte for evigt i en endelig verden, er enten en galning eller økonom.” Og til de mange økonomer der vil sige at et samfunds økonomi ikke kan fungere uden vækst, har hun blot at sige: ”Den nuværende økonomi kan ikke fungere uden vækst. Det er derfor, vi er nødt til at opfinde en ny”. Den hun foreslår er også afhængig af vækst, men da den er baseret på ånd, på dannelse, modsat på kapital og på energiforbrug, kan den blive ved med at vokse.

En meget aktuel bog i disse tider, hvor vi begynder at vise ny interesse for dannelsesbegrebet, i høj grad afledt af den dybfølte meningsløshed der i disse tider synes at herske på mange planer, og som de mange depressioner, ifølge hende og mange andre måske ofte er resultatet af. Og så er den meget nem at læse, helt i tråd med den holdning som forfatteren giver udtryk for i forordet, nemlig den at vigtige ting skal kunne læses af alle.

Af Robin Alving

dannelse                                                   

Dannelse. At blive et større menneske.

Lene Andersen

171 sider, 125 kr.

ISBN 978-87-93791-09-1

Forlaget Nordic Bildung

Udgivet 2020

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s